Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Elliotts nya roll – succé direkt

Frölundas coach Roger Rönnberg har velat testa backen Stefan Elliott i en ny roll sedan augusti. Men det dröjer till november innan den kanadensiske backen får chansen.
Då ligger han bakom två mål i 4–1-segern mot Oskarshamn.
– Jag är glad så länge jag får spela powerplay, skrattar han.

När både Mattias Norlinder och Theodor Lennström kämpar med skador har backen Stefan Elliott fått chansen i Frölundas första PP-uppställning.

Det ger resultat direkt mot Oskarshamn.

Vid första tillfället tar det sju sekunder innan pucken letat sig in i mål via Simon Hjalmarssons klubba. Stefan Elliott passar snabbt till Joel Lundqvist som skickar vidare till Lucas Raymond som i sin tur levererar pucken mer punktligt än Norrlandståget anländer till Göteborgs centralstation. Hjalmarssons skott sitter i nät precis under ribban – och Joel Lundqvists passningspoäng är dessutom nummer 600 i Frölundas SHL-tröja.

– Oj! Vi visar att det går att slå direktpass i powerplay. Det är roligt att se att det inte har blivit helt omodernt, säger Frölundas coach Roger Rönnberg smått ironiskt.

Rönnberg nöjd – med klassiskt slagskott

Han blir ännu mer nöjd när även nästa försök i spelformen resulterar i mål bakom Joe Cannata i IK Oskarshamn.

Det tar 43 sekunder den gången – och då är det just Stefan Elliott som får avsluta med ett slagskott längs isen.

– Att man kan skjuta ett slagskott i powerplay också! Det är såna här gamla klassiska hockeygrejer. Det är kul att se att det är tillbaka, säger Rönnberg – som sin vana trogen aldrig är helt nöjd med spelet.

Inte ens i PP.

–Vissa perioder tycker jag att det fungerar, det blir lite snabbare. Vi får ett annat hot med en högerfattad back från den andra sidan och det blir lite spegelvänt. Jag tycker att Stefan gör det rätt så bra. Det är kul att honom som quarterback, för det är första gången vi testar honom där. Vi har velat testa det sedan augusti – och det var ett bra test, anser Rönnberg.

Elliott nöjd med nya rollen

Stefan Elliott själv då?

Han trivs i den nya rollen – och vill gärna fortsätta på samma position.

– Jag tycker att jag spelade rätt så bra faktiskt. Det funkade bra, för vi hade läst på hemläxan. Vi visste att de skulle komma ut hårt på oss – och drog fördel av det, ler Elliott.

Annars har Frölunda stundtals problem med IK Oskarshamn. Skrällgänget från Småland har tagit oväntat många poäng i SHL – och gjort det med ruskigt snabba omställningar och sylvassa kontringar.

Det är först när bortacoachen Martin Filander tar ut målvakten Joe Cannata i slutet av tredje perioden som Frölunda kan avgöra i tom kasse genom Max Friberg. Och av bara farten petar Nicklas Lasu in 4–0 i krysset bara sekunder senare.

– De spelar väldigt olika alla andra lag i SHL, men vi hade läst på bra! Jag tycker att vi forecheckade dem bra, säger Stefan Elliott.

Niklas Rubin står i Frölundas kasse – och är bra när bortalaget kontrar. Men med 15 sekunder kvar av matchen spräcks hans nolla, när Oskarshamn får in en tröstpuck till 4–1 i numerärt överläge.

Segern var nionde raka i Scandinavium

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.