Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Efter sjukdomen – guldhjälten nära NHL-plats

Frölundas guldhjälte Lukas Bengtsson har kommit tillbaka efter en lång tids sjukdom, nu imponerar den 23 år gamla backtalangen på andra sidan Atlanten. – Han såg riktigt bra ut redan första dagen på campen, säger Pittsburghs svenske europascout, Patrik Allvin.

Året var 2016; den då 22 år gamla backen blev stor guldhjälte när han var en av huvudrollsinnehavare under Frölundas guldsäsong, Lukas Bengtsson spåddes en framgångsrik hockeykarriär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men sen kom bakslaget när han, 15 matcher in i nästkommande säsong med AHL-laget Wilkes-Barre/Scranton Penguins, fick bryta säsongen på grund av sjukdomen POTS. En ovanlig sjukdom som innebär att blodet i kroppen inte kommer i rätt tid till rätt plats.

LÄS OCKSÅ: Förre Frölunda-stjärnan talar ut om sjukdomen: "Mår som en påse skit"

Diagnosen innebar då en oviss framtid för backtalangen.

– Läkarna kan inte säga när jag kan börja spela igen, när jag kan börja träna för fullt. Den här sjukdomen kan i vissa fall försvinna, men oftast gör den inte det. Läkarna är dock optimistiska i och med att man hittat detta i tidig ålder, sa han till GP i april 2017.

Scoutens hyllning: "Såg riktigt bra ut"

Efter den tunga kampen verkar en vändning vara nära för Bengtsson. I september var han tillbaka på isen och han har anslutit sig till NHL-laget Pittsburgh Penguins för att spela till sig en plats hos de regerande mästarna.

LÄS OCKSÅ: Bengtsson tillbaka på isen: "Jag är så glad!"

Pittsburghs svenske europascout, Patrik Allvin, gillar vad han sett av den spelskicklige backen.

– Han spelade alla tre rookiematcherna och blev bättre för varje match. Vi ville ge honom en bra möjlighet att visa på den stora campen vad han kan, och han får spela med bra spelare för att han ska få en rejäl chans, säger han till Sportbladet

– Han såg riktigt bra ut redan första dagen på campen, fortsätter Allvin.

"Trodde aldrig på det här i april"

För Lukas Bengtsson är det en surrealistisk känsla att, drygt ett år efter att han tvingades bryta sin säsong, vara nära en plats i världens bästa hockeyliga.

 – Man trodde aldrig på det här i april. Då mådde jag inte bra alls och tänkte först och främst på att bli en normal människa. Jag hade inte så många tankar på hockeyn, säger Bengtsson som fått hjälp av Henrik Petré med träningen i sommar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.