Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oscar Fantenberg i Vancouvertröjan under försäsongen. En försäsong som slutade med en hjärnskakning. Bild: SERGEI BELSKI
Oscar Fantenberg i Vancouvertröjan under försäsongen. En försäsong som slutade med en hjärnskakning. Bild: SERGEI BELSKI

Efter hjärnskakningen – tidigare Frölundabacken tillbaka i NHL

Han drabbades av en hjärnskakning på försäsongen och när han väl var tillbaka skickades Oscar Fantenberg till AHL.
Men i natt fick han äntligen göra sin debut med nya NHL-klubben Vancouver Canucks. Dessvärre slutade den i förlust.

Det var efter två säsonger i Frölunda, där den sistnämnda spelades med ett "A" på bröstet och avslutades med ett SM-guld, som Oscar Fantenberg lämnade svensk hockey. Det blev först ett år i KHL under säsongen 2016/17 innan 28-åringen åkte över till NHL.

Efter en och en halv säsong i Los Angeles Kings organisation trejdades den tidigare Frölundabacken till Calgary Flames där han avslutade förra säsongen. En klubbyte som skedde under speciella omständigheter.

LÄS MER: Fantenberg om klubbytet: "Trodde det var städerskorna"

– Det var lite chockartat såklart. Jag låg och sov på hotellrummet. Det var under vår "eftermiddags-nap" som det knackade på hotellrumsdörren och jag ropade att de skulle gå och att jag inte ville ha någonting. Jag trodde att det var städerskorna på hotellet som ville in. Men det slutade inte knacka så jag gick och öppnade och då stod det personer där som sa att jag skulle ringa till vår GM (General Manager). Då såg jag också att jag hade två missade samtal från honom och förstod väl vad det innebar, sa Oscar Fantenberg till GP i somras efter att han byttes till Calgary.

Fantenberg hamnade efter säsongsavslutningen i Flames som free agent och plockades då upp av Vancouver Canucks. Han skrev ett kontrakt över ett år och berättade inför säsongen att den kändes oerhört viktig för sin framtid på andra sidan Atlanten.

– Samtidigt har jag känt så inför alla säsonger där borta än så länge och det är någonting som triggar mig. Jag kommer aldrig känna att jag har en given plats där borta och det gör att jag tränar ännu hårdare och kämpar ännu mer för att bli bättre. Så den känslan driver mig bara framåt, sa Fanteberg till GP.

Men säsongen fick inte alls den start som Oscar Fantenberg hoppats på. En hjärnskakning under försäsongen i en träningsmatch mot Ottawa stoppade honom från spel och när comebacken var ett faktum blev det spel i AHL för den tidigare Frölundabackens del.

Nu är dock NHL-debuten i Vancouver avklarad (hann göra ett par matcher under försäsongen innan hjärnskakningen kom).

Inför nattens möte med Edmonton Oilers var Alexander Edler skadad och det öppnade dörren för Fantenberg som fick sina första minuter (12.03) på isen i Vancouver-tröja. Fantenberg gick +/- 0 i matchen, men förlorade dessvärre mötet med Oilers som vann med 3–2.

Noterbart är att Edmonton vände matchen när ytterligare en tidigare Frölundaspelare, Loui Eriksson, satt i utvisningsbåset. Eriksson, som visserligen gjorde sitt första NHL-mål på nio månader nyligen, fortsätter där med att ha en tuff säsong i Vancouver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.