Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter Frölundas besök: "Man blir motiverad att bli frisk"

Hon kämpar mot anorexia och nu har Lisa Andersson fått extra energi i sin rehabilitering.
Källan till det – ett besök på sjukhuset från Joel Lundqvist och de andra Frölundaspelarna.
– Man får se att det finns någonting mer, säger Lisa Andersson.

Vardagen när man är inlagd på sjukhus är inte alltid den lättaste. Lisa Andersson har varit på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus under en tid på grund av anorexia, men jobbar hårt med sin rehabilitering.

Under torsdagseftermiddagen fick hon hjälp i den processen då några av hennes stora förebilder kom på besök på sjukhuset – spelarna i SHL-laget Frölunda.

Efter att ha mött dem i innebandy inne i entrén och pratat lite med några av spelarna fick hon också göra det kanske viktigaste av allt. Ta en autograf av den stora favoritspelaren.

– Jag vet att jag är lite tråkig, men det är Joel (Lundqvist) som är favoriten. Det var väldigt roligt att få spela lite innebandy med dem. Man märker ju verkligen att själv har man inte en chans och de är hur bra som helst. Det är kul att få leka lite även om man är lite äldre, säger Lisa Andersson, 20.

Lisa Andersson med Joel Lundqvist när Frölunda besökte Drottning Silvias barnsjukhus. Bild: Meli Petersson Ellafi
Lisa Andersson med Joel Lundqvist när Frölunda besökte Drottning Silvias barnsjukhus. Bild: Meli Petersson Ellafi

Anorexian kan göra vissa dagar enormt jobbiga att ta sig i genom och då kom Frölundabesöket som ett perfekt avbrott.

– Det är så skönt att få göra någonting annat och ha kul i stället för att ha ångest. Man blir motiverad att bli frisk när man ser hur mycket man kan göra när man har energi och faktiskt lever sitt liv, säger Andersson och fortsätter:

– Man får se att det finns någonting mer än de fyra väggarna och den ångestbubblan som är i ens sjukhusrum. Man får komma ut och uppleva livet.

"Det påverkar en"

Det är just för att bidra med lite ljus i vardagen för barnen och ungdomarna på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som Frölunda kommer dit varje år. Joel Lundqvist har gjort besök många gånger nu och det har blivit annorlunda med tiden.

– Jag kommer ihåg när jag var i 20-årsåldern och kom hit första gången med Frölunda. Det är klart att det är speciellt. Nu när man har barn själv också. Man kan inte relatera just till sjukdomstillstånd, men man kan vända det till sig själv och vad det hade betytt. Det påverkar en, helt klart, säger Frölundakaptenen.

Vad tänker man när han hör saker som att ni bidrar till barn och ungas rehabilitering genom att vara här?

– Kan man bara inspirera, ge någon lite extra energi eller bara en glad stund så är det värt allting. Jag tror att det är viktigt för hela laget att komma hit och få en förståelse för vad saker och ting kan innebära. Det är inte alltid man reflekterar över det, men det är bra att göra det, säger Joel Lundqvist.

Autografer på gipset

Frölundas lagkapten var favoriten bland många barn på sjukhuset. Hugo Wallin, 9, dök upp i sin Frölundamössa och fick spela innebandy med flera spelare i laget och lyste upp rejält när han beskrev Joel Lundqvist som favoritspelaren. Wallin hann såklart också med att ta en bild med sin förebild.

– Jag tycker han är bra. Det var jätteroligt att de kom hit, säger Hugo Wallin.

Parsa Rezai, 10, får gipset signerat av Frölundaspelaren Nicklas Lasu när Frölunda. Bild: Meli Petersson Ellafi
Parsa Rezai, 10, får gipset signerat av Frölundaspelaren Nicklas Lasu när Frölunda. Bild: Meli Petersson Ellafi

Parsa Rezai, 10, kom in till sjukhuset i tisdags med ett benbrott efter att ha halkat när han spelade fotboll med sina klasskamrater. Nu har han fått sitt gips dekorerat med Frölundaspelarnas autografer.

– Jag såg på ett papper på min avdelning att de skulle komma hit. De är jättesnälla. Jag har inte sett Frölunda spela, men jag tror att jag kommer göra det, säger Parsa Rezai.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.