Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TOMI HÄNNINEN
Bild: TOMI HÄNNINEN

Efter Damkronornas strejk – turnering ställs in

Fyrnationsturneringen som var planerad att spelas i Luleå i November ställs in av Svenska ishockeyförbundet.
Detta då Damkronorna inte kan garantera sitt deltagande.
– Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt, generalsekreterare Tommy Boustedt på förbundets hemsida.

Konflikten mellan Damkronorna, tillsammans med spelarfacket Sico, och hockeyförbundet fortsätter.

Igår kom nyheten att facket hade fått tillbaka sitt förslag på avtal av förbundet, med vissa justeringar. Vilket ledde till att Sico valde att nobba avtalsförslaget.

– Jag fick tillbaka förbundets svar och det kommer vi från Sico inte att skriva på, säger Stenberg till SVT.

LÄS MER: Damkronornas bojkott fortsätter – avtal nobbat

Ställer in turnering

Nu kommer nästa stora nyhet i konflikten.

Svenska hockeyförbundet väljer att ställa in den fyrnationsturnering som var planerad att spelas i Luleå i November.

Anledningen är att Damkronorna inte kan garantera sin medverkan.

– Att behöva ställa in turneringen i Luleå känns mycket tråkigt. En hemmaturnering för Damkronorna hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedelser för att avancera till A-VM senare i vår. Vi upplever att vi haft bra samtal med SICO och har tillsammans med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Tanken var att USA, Finland och Kanada skulle kommit till turneringen i Luleå. Men så blir nu alltså inte fallet.

– De andra länderna har nog en viss förståelse för den här situationen. Men det är tråkigt sportsligt och tråkigt för våra internationella relationer, säger Boustedt till SVT.

"Hoppas det ska bli något bra"

En stor anledning till strejken var att förbundet tog bort ersättningen för förlorad arbetsinkomst till spelarna. För tre veckor sedan, i samband med att parterna haft ett första möte om konflikten, sade Boustedt att förbundet lovat att lösa frågan om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, sade han till SVT.

Klara Stenberg vill inte svara på hur långt ifrån varandra parterna står i nuläget.

– Det kan inte jag kommentera över huvud taget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsavtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på.

Detta har hänt:

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. "Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarorganisationen Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: "Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra."

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarorganisationen Sico och förbundet som lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

26 augusti lämnar Sico ett första förslag till landslagsavtal för damerna till förbundet.

12 september meddelar Sico att spelarna sagt nej till avtalsförslaget från förbundet.

13 september uppger ishockeyförbundet att den planerade landslagsturneringen i Luleå i november ställs in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.