Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Drömstart för Tre Kronor – slog Ryssland i rivalmötet

Tre Kronor fick en riktig drömstart på World Cup-äventyret. Trots rejält med dramatik på slutet.

Ingen Henrik Zetterberg, ingen Niklas Kronwall, ingen Alexander Steen. En tung trio som missar turneringen på grund av skador. När Henrik Lundqvist försvann timmar före match trodde många att de svenska chanserna var över. Men Jacob Markström klev in och ersatte Lundqvist på ett strålande sätt.
– Vi fick reda på det samtidigt som er tror jag. Ibland är det så. Alla har varit med tidigare och vet om att det kan hända grejer sista minuten. Det är inget som stör oss, det är tråkigt för "Henke" att inte stå första matchen. Men Kul för Markström som kommer in. Han har varit riktigt bra och briljerat tidigare på träning, säger Erik Karlsson till Viasat.

I den första perioden var det tillknäppt med få heta målchanser. En klassisk förstaperiod när det gäller stora turneringar. De två lagen åkte mest runt och "kände på varandra".
– Det känns att det är första matchen. En viktig match. Det var lite försiktigt i första, man tar det säkra före osäkra. Men vi har inte gjort vår bästa period ännu. Det ser vi framemot, säger Karlsson.

Inför turneringen har det pratats mycket om Tre Kronor och deras powerplay. Särskilt Erik Karlssons fruktade skott från blålinjen. Men det blev inte Karlsson utan det blev Gabriel Landeskog som smällde in det första svenska målet. I powerplay hittade Karlsson fram till Landeskog som fick på en riktig rökare. Sergei Bobrovsky var chanslös i det ryska målet när pucken smet in intill hans högra stolpe.
– Skönt att trycka dit den, säger Landeskog till Viasat.

Det skulle bara gå två minuter innan det var dags igen för Tre Kronor. Carl Hagelin fick fast pucken i offensiv zon, flippade den vidare med en backhand till Victor Hedman som kom glidandes perfekt och kunde vispa in pucken bakom Bobrovsky. Kort därefter var Daniel Sedin nära att utöka men ribban stoppade Sedin. Samspelet mellan de två tvillingarna visade sig gång på gång. Ett samspel som alla har koll på efter alla deras år i samma kedja. 

I den tredje perioden åkte Alexander Oveckhin ut på nytt men något powerplaymål blev det inte den gången. Istället kunde Tre Kronor spela av perioden och matchen på ett ganska enkelt sätt – trodde de flesta. Men med 30 sekunder kvar av matchen fick Alexander Oveckhin pucken och hittade luckan bakom Jacob Markström. Med bara sekunder kvar av matchen slog Ovechkin in pucken igen bakom Jacob Markström.
Ett mål som domarna dömde bort för att han slog in pucken med handen.
Tre Kronor kunde hålla undan och fick en kanonstart på turneringen Nästa motstånd blir Finland för Sverige.
– Vi ska trumma på, lovar Erik Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.