Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Dominik Haseks kritik mot Alexander Ovetjkin: ”Lögner och ursäkter”

Den ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin har inte tagit avstånd från president Vladimir Putin.
Nu får han hård kritik från den tjeckiske legendaren Dominik Hasek.
– Allt han säger om ryska attacker är lögner och ursäkter, säger han till SVT.

Den ryske ishockeystjärnan Alexander Ovetjkin, som spelar för Washington Capitals i NHL, är en känd anhängare till den ryske presidenten Vladimir Putin. På sina profilbild på Instagram poserar han med Putin och 2017 startade han ”Team Putin” till stöd för presidenten.

Efter den ryska invasionen av Ukraina undvek 36-åringen först att svara på medias frågor. När han till slut uttalade sig vädjade om att kriget skulle ta slut men tog inte öppet avstånd från Putin.

– Tja, han är min president. Men som jag sa, jag är inte intresserad av politik. Jag är en idrottare och ni vet, som jag sa, jag hoppas att allt är över snart. Det är en svår situation för båda sidor. Jag hoppas att allt ska ta slut. Jag kontrollerar inte den här situationen, sa Ovetjkin.

Hasek: ”Lögner och ursäkter”

Nu får Ovetjkin hård kritik från den tjeckiske legendaren och tidigare NHL-målvakten Dominik Hasek, 57.

– Att han inte är intresserad av politik är en lögn. Till och med ett barn vet vad ett krig är. Allt han säger om ryska attacker är lögner och ursäkter. Jag skulle nästan vara gladare om han hade sagt att Ryssland har rätt att ta över Ukraina, jämfört med den saga han nu berättar, säger han i en intervju med SVT.

Ovetjkin ska han talat om press från Ryssland som en anledning till att han inte vill prata mer om kriget i Ukraina. Den ursäkten håller inte enligt Hasek.

Samtidigt som Ovetjkin varit vag i sina svar har New York Rangers ryss Artemij Panarin uttryckt sitt stöd för fängslade ryske oppositionspolitiker Alexej Navalnyj och kritiserat Putin.

– Att han kritiserade Putin öppet och visade sitt stöd till Alexej Navalnyj visade att han framhåller demokratiska värden. Det vittnar också om stort hjältemod. Vi vet hur det brukar gå för Putins motståndare, säger Hasek.

Vill slänga ut ryssar från NHL

Hasek menar att sanktioner från idrotten kan ha stor påverkan på politiken.

– Kanske inte just nu, men för varje vecka som går så kommer det ryska folket att känna av det mer och mer. Speciellt vad gäller ishockeyn, som är en nationell stolthet för dem, säger han till SVT.

I helgen sa Dominik Hasek att han ville att NHL-klubbarna skulle bryta kontrakten med alla ryska spelare.

"Varje idrottare representerar inte bara sig själv och sin klubb utan även sitt land och dess värderingar och handlingar. Det är ett faktum", skrev han på Twitter.

"Det är tråkigt för de ryska idrottare som fördömer V. Putin och hans ryska aggressioner i Ukraina. Jag anser dock att deras uteslutning just nu är en nödvändighet".

LÄS MER: Legendaren: Kasta ut alla ryska spelare ur NHL

LÄS MER: Ovetjkin: "Snälla, inget mer krig"

LÄS MER: NHL avbryter sina ryska affärsrelationer

LÄS MER: Svenskarna kan fly KHL – för spel i Sverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.