Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Doldisar tog chansen: "Blir lyxproblem"

När konkurrensen i Tre Kronor är på väg att skärpas klev ett par doldisar fram. Både Jacob de la Rose och Dennis Everberg gjorde mål när Slovakien besegrades med 4–3 efter förlängning.

I samband med matchstarten kom det officiella beskedet från Svenska ishockeyförbundet att backen Mattias Ekholm och forwardsduon Viktor Arvidsson och Filip Forsberg, alla från Nashville, är klara för spel i VM.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Arvidsson landar redan på söndagen och är aktuell för att hoppa in direkt och spela mot Schweiz senare på kvällen. Ekholm och Forsberg kommer på måndag och spelar i gruppfinalen mot Ryssland på tisdag.

Med Patric Hörnqvist, Pittsburgh, också på ingång – detaljer återstår – kommer konkurrensen på forwardssidan att skärpas och några av de som spelar nu hamnar på läktarplats.

"Grymt bra spelare"

Everberg och de la Rose, ytterforwards i tredje- respektive fjärdekedjan, visade med varsitt mål att de vill fortsätta spela.

– Det är grymt bra spelare och de ska in truppen, man kan inte göra så mycket. Man kan bara göra sitt bästa på isen så får man se vad som händer, sade Everberg som styrde in 1–1-kvitteringen – hans första mål i detta VM.

Jacob de la Rose sköt 3–1-målet med en projektil. Det var hans första landslagsmål i karriären.

– Det var skönt att få utdelning, jag har haft en del lägen, sade värmlänningen som är fostrad i Leksand och har spelat tillsammans med Filip Forsberg.

Spelat ihop

I JVM har de till och med varit kedjekamrater.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få spela ihop igen, jag pratade med honom i går. Det ska bli riktigt häftigt, sade de la Rose som inte verkar ha någon större förhoppning om att bli kedjekamrat med Forsberg i VM.

– Ingen aning, det är tränarna som tar ut laget. Det är bara kul att vi får in såna spetsspelare.

Men han hoppas klara konkurrensen och bli kvar i laget. Därför var debutmålet – hans första poäng i VM – desto skönare.

– För oss i de lägre formationerna så gäller det att jobba hårt och ta mycket ansvar i boxplay och liknande. Men man vill ju gärna bidra offensivt också.

Svenskarna tappade sin 3–1-ledning, och sin första poäng i VM, men kunde till slut avgöra i förlängningen då Mika Zibanejad slog till i numerärt överläge. Han sökte passning till Rickard Rakell, men pucken studsade på slovakiske backen Andrej Sekera och in i mål.

– På något sätt kan det vara bra med en knäpp på näsan. Om vi inte passar oss så smäller det, sade Everberg om den något ojämna svenska insatsen.

KHL-forwarden från Neftechimik hyllade den gula väggen av svenska supportrar som gjorde inramningen i ett utsålt Royal Arena, 12 490 åskådare, magisk.

– Jag var så jävla sugen på att höra nationalsången från våra fans, så jag är jäkligt glad över det, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.