Dokumentär visar unika bilder från Börje Salmings sista dagar i livet

Börje Salming och Bianca Salmings idrottskarriärer skulle bli en dokumentär – då drabbades hockeylegendaren av ALS.
Nu berättar Bianca om serien Salminggenen som kom att följa hennes pappas sista dagar.
– Jag är livrädd, jag har ännu inte klarat av att titta på klippen, säger hon till Sportbladet.

ANNONS

Under hösten 2021 började SVT spela in dokumentären Salminggenen. Tanken var att ett team skulle följa Börje Salming och Bianca Salming under en tid för att dokumentera deras idrottskarriärer.

Men inspelningen fick en tragisk vändning när Börje Salming drabbades av den dödliga nervsjukdomen ALS.

Det hela ledde till att dokumentären fick följa hockeylegendaren nära fram till hans död 24 november 2022.

– Med tanke på vad som hände så ville jag verkligen slutföra dokumentären. Så att det blir en hyllning till min egen pappa. Vi startade dokumentären tillsammans när allt var som vanligt. Sedan förändrades det under vägen. Vi filmade både när han var frisk och sjuk, det gör mig glad att vi fick med när han var som vanligt också. Det känns fint att vi har så mycket inspelat från innan sjukdomen, säger Bianca Salming till Sportbladet.

ANNONS

Bianca Salming: ”Jag är livrädd”

Dokumentären kommer vara i tre delar och ska ha premiär runt årsdagen för Börje Salmings död. Tidningen skriver att tittarna kommer bland annat att få följa med när Börje Salming Hyllades i Toronto och under tidernas hockeygala, samt när Börje efter att han insjuknat närvarade vid Bianca Salmings tävling under friidrotts-EM i München.

– Det känns läskigt när det är något så personligt, speciellt med tanke på att det är en dokumentär som ska komma ut. Det är känslosamt för mig att pappa är med så mycket. Samtidigt blir det ganska ärligt att visa upp hur livet är på riktigt. Det är inte alltid perfekt. Sådant här händer var och varannan dag med många runt om oss, att något blir sjuk eller något annat.

Börje Salming på plats under Biancas tävling, en vecka efter han gått ut med att han drabbats av ALS.
Börje Salming på plats under Biancas tävling, en vecka efter han gått ut med att han drabbats av ALS. Bild: Jessica Gow / TT

Men att vara med och slutföra dokumentären har inte varit lätt för Bianca Salming som berättar att den senaste tiden har varit den värsta i hennes liv. Hon berättar att det har varit för jobbigt att se materialet.

– Jag är livrädd, jag har ännu inte klarat av att titta på klippen, säger hon.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Andreas Johnsson ger dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket – en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Bianca kritiserar sjukvården – efter Börje Salmings död

LÄS MER:Salming: "När man är själv, då är det jobbigare"

LÄS MER:En kväll för Börje: "Han hade älskat att vara här"

LÄS MER:Börje Salming hyllades stort i Gävle – fick sin tröja hissad

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS