Djurgården förstörde festen för Frölunda

Frölunda kommer taggat för fest – men släpps inte ens in i dörren av Djurgården. 1–6 efter en förstaperiod som förstör allt.
– Jag är jäkligt besviken, säger Roger Rönnberg.

|

Det tar bara 29 sekunder innan Djurgården har spräckt nollan för Johan Gustafsson och Frölunda i Scandinavium. Daniel Brodin sprintar in första pucken – och det är bara början.

För Frölunda blir gång på gång ifrånåkt av speediga gäster från huvudstaden. Och även om Chay Genoway kvitterar med ett slumpskott så gör Djurgården kvickt både 1–2 och 1–3. Det tar bara 17 sekunder mellan målen.

I det läget ser det ut som om Frölundas spelare är konformade och gjorda av plast.

Det går med andra ord alldeles för enkelt, men det är inte slut på förnedringen där. Innan perioden är över så har Djurgården också fixat ett fjärde och ett femte mål. Roger Rönnberg försöker med en timeout – men det hjälper föga.

Målvakten Johan Gustafsson beskylls ofta som orsaken när Frölunda släpper in mål, men han får noll hjälp av sina försvarare i den här matchen.

– Det här försvarsspelet är under all kritik, säger hockeyexperten Petter Rönnqvist.

Nye kanadensaren Brandon Gormley har det tufft mot Djurgårdens fartfyllda spel och är inne på fyra av baklängesmålen. Ändå plockas han inte bort.

– Jag är jättebesviken! Djurgården åker sönder oss totalt i mittzonen, vi står helt stilla. Det ser ut som om vi ska möta ett långsamt lag, att vi har förberett oss så. Och så möter vi hypersnabba Djurgården. Så här ser Djurgården ut när de får spela på sina styrkor, suckar Frölundas coach Roger Rönnberg.

Han fortsätter:

– Det gäller att hålla lugnet nu. Vi kan inte rusa runt och börja överkämpa. In i systemet, börja vinna närkamper och få ner farten på dem, ordinerar Roger Rönnberg.

I andra lyfter sig Frölunda. Mats Rosseli Olsen har öppet mål, men får inte in pucken. Johan Gustafsson räddar ett friläge från Axel Jonsson-Fjällby. Joel Lundqvist har ett fritt läge, Max Friberg är ruskigt nära en reducering – men Adam Reideborn visar att han är en av ligans bästa målvakter.

Efter åtta spelade minuter av andra perioden har Frölunda 13–2 i skott och visar att det finns hopp.

Kanonaden fortsätter – och bara Adam Reideborn ser till att Frölunda inte gör något mål. Perioden är lysande annars, med 21–3 i skott och en total scenförändring jämfört med första perioden.

Frölunda har tre chanser i numerärt överläge, men får inte till det allra sista.

I den tredje perioden fortsätter Roger Rönnbergs gäng att kämpa, precis som klacken sjungande ber om. Men det är Djurgården som gör 1–6 – och Brandon Gormley är inne på sitt femte mål bakåt.

Inte ens när Frölunda får numerärt överläge i fem minuter så är det riktigt nära mål ...

Skotten slutar 39–24, målen 1–6.

Det är siffror som är tydliga den här kvällen.