Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

"Det största som hänt sedan 1973"

Börje Salmings hyllningsflagga halas i Toronto – sedan flygs den till Kiruna för att hissas i taket i ishallen där NHL-legendaren inledde sin karriär. – Det här är det största som har hänt sedan vi gick upp i allsvenskan 1973. Det här kommer att bli en turistattraktion, säger Kiruna AIF:s vice ordförande Roger Andersson till Sportbladet.

1996 blev Börje Salming, som första svensk någonsin, invald i Hockey Hall of Fame. Efter 16 säsonger i Toronto Maple Leafs är han en stor ikon i den kanadensiska klubben. Hans tröja, nummer 21, har hissats till taket i nya Air Canada Center. 

Nu ska Kiruna, staden där Salming är uppväxt, få sin beskärda del av uppskattningen. I december ska en delegation från Kanada resa till Lappland, med sig i bagaget kommer de att ha den hyllningsflagga till Börje Salming som tidigare hängde i Torontos tidigare hemmaarena Maple Leafs Garden.   

När flaggan anländer till Kiruna ska den sedan hissas upp i taket i en av Sveriges äldsta ishallar, Matojärvi. Börje Salming själv kommer närvara i samband med ceremonin. Och i den norrländska staden kan man knappt bärga sig över att få se hyllningsflaggan komma på plats. Och för Kiruna AIF, Salmings moderklubb, är det minst sagt ett stort ögonblick.  

– Det här är det största som har hänt hockey-Kiruna sedan vi gick upp i allsvenskan 1973, och då var allsvenskan högsta serien, säger Kiruna AIF:s vice ordförande Roger Andersson till Sportbladet.

Han fortsätter: 

– Fan vet om det inte är det största som har hänt i hockey-Sverige.

Andersson väntar sig att det ska bli fullsatt i den gamla arenan när den fem meter höga, och två meter breda, flaggan ska hissa till taket. Och han menar att Salming betyder otroligt mycket både för staden Kiruna och klubben. 

– Han är en stor legend i Sverige, och en ännu större legend i Kiruna AIF. Han är stans enda hedersmedborgare, det är väl ett slags betyg på hur stor han är här. 

– Vi ska tillsammans med kanadensarna och Börje göra någonting som ingen kommer att glömma, så är det bara. För kommunen är det här hur stort som helst. Det här kommer att bli en turistattraktion.

Börje Salming själv är också han förväntansfull inför den historiska stunden. 

– Det ska bli grymt coolt och häftigt. Det kommer att bli riktigt skoj att få komma tillbaka till Matojärvi och se den gamla arenan, säger han till Norbottens-Kuriren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.