Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Det krävs för att gå på Frölunda – efter vaccinationsbevis införts

För Frölunda blir mötet med Linköping första matchen då åskådarna måste visa upp ett giltigt vaccinationsbevis. Klarar du inte av det? Då kommer du inte in.
– Om alla kommer som de brukar är det risk att alla inte hinner in i tid, säger Karl Nordberg, säkerhetsansvarig i Frölunda.

Under lördagen tar Frölunda emot Linköping i Scandinavium. En match som blir den första efter att kraven om vaccinpass införts på alla offentliga tillställningar med fler än 100 besökare.

För från och med 1 december är det ett krav.

Något som lett till en hel del frågor från besökare och supportrar.

– Det har inte varit jättemycket folk som hört av sig, men en del. Det är samma omfattning skulle jag säga som när restriktionerna släpptes. Då var det ovaccinerade som var lite oroliga över att gå dit. Nu är det mer ovaccinerade som är oroliga att de inte kan komma och vi har haft lite diskussioner vad som händer med köpta biljetter. Men vi har inte anstormats, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

– Men de som nu inte får komma känner nog en viss irritation.

Någon påverkan på biljettförsäljningen har inte märkts av hos Mats Grauers och de andra i Frölunda.

– Det ser ganska bra ut. Nu har ju alla ändå vetat om att det ska införas ett bra tag. Det känns faktiskt inte som det påverkar just nu, säger han.

En hel del vaccinerade kanske känner sig mer trygga att gå nu?

– Så kan det vara. Samtidigt kan man ana att de som ändå gått på stora event till en stor del redan varit vaccinerade. Om man går till sig själv hade man inte gått på ett event med 12 044 åskådare om man inte varit vaccinerad.

Så påverkas publiken – dubbla kontroller

Hur påverkar vaccinpassen då publiken?

Jo, det vet Frölundas säkerhetsansvarige, Karl Nordberg.

– Det kommer att krävas vaccinationsbevis och legitimation för alla över 18 år, förutom för de som kan visa upp ett läkarintyg. Under 18 år är alla undantagna och det är det som gäller, säger han.

Så utan giltigt vaccinationsbevis är det stopp?

– Ja.

Hur ska ni kontrollera alla åskådare?

– Det kommer att vara två steg. Det första du gör är att visa upp ditt vaccinationsbevis och din legitimation och sedan kommer du till den traditionella biljettaviseringen. För oss är mantrat nu att kom i tid och var förberedd. Att komma i tid innebär inte tio minuter tidigare utan ordentligt mycket tidigare. Om alla kommer som de brukar göra är det risk att alla inte hinner in i tid och det vill vi undvika. Samtidigt rustar vi på alla sätt för att få in så mycket folk så fort som möjligt.

För att försöka undvika köbildningar har Frölunda dubblerat sin personal och även tagit in ett till företag som ska hjälpa till med kontroller av vaccinationsbevis.

– Det är ju det som gör att det kommer ta längre tid. Biljetten är folk så vana vid och den går också snabbare att kontrollera. Samtidigt är det här första testet för oss också. Vi har ju aldrig gjort det här tidigare, säger Karl Nordberg.

Däremot gäller inte vaccinationskravet för de som jobbar med arrangemanget. Något som inte bara gäller Frölunda utan alla större evenemang. För där har arbetsgivaren ingen rätt att kräva att personalen är vaccinerad.

– Det är den informationen vi har fått till sig. Oavsett om det är ett vaktbolag, Got Event eller annan personal så kan du inte kräva att personalen är vaccinerad. Jag vet ju att alla rekommenderar sina anställda att vaccinera sig men det här är ju inget som vi kan råda över, säger Mats Grauers och fortsätter:

– De som arbetar med ett arrangemang omfattas inte av regelverket. Det har med arbetsrättsliga regler att göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.