Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Det hårda jobbet har lönat sig för Anton Blidh

Anton Blidh, 24, har kämpat länge i AHL i väntan på chansen uppe i NHL. Mot Vegas Golden Knights fick förre Frölunda-spelaren äntligen chansen igen – efter många månader av hårt slit.
– Jag tränar inte skiten ur mig i Göteborg på sommaren för att få spela i AHL, säger han.

Han lämnade Frölunda för att testa på lyckan hos Boston Bruins redan för fem säsonger sedan. Därefter har det blivit 21 matcher i världens bästa liga för forwarden som blev vald i sjätte rundan 2013 som val nummer 180 totalt.

Förra våren skrev han på ett nytt kontrakt som sträcker sig över nuvarande och nästa säsong.

Den här säsongen har det dock återigen blivit spel i AHL hos Providence Bruins där han är en av två assisterande kaptener.

Men när Boston Bruins ställdes mot Vegas Golden Knights blev han uppkallad och fick göra 9 minuter och 45 sekunder i matchen som slutade med seger för Boston med 3–2.

– Oj, det var otroligt kul! Det är ju där man vill vara! Det är ju inte så att jag är hemma i Göteborg på sommaren och tränar skiten ur mig bara för att få spela i AHL ... det är ju i NHL man vill spela, säger han.

Känner du dig som en NHL-spelare nu?

– Ja, just nu i alla fall!

Hur är det att spendera så mycket tid i AHL?

– Det är klart man är besviken men det är ingen idé att gräva ner sig. Med den rollen jag har som spelare så kommer det alltid att finnas ett behov och då gäller det att man är redo och tar chansen.

Tog du chansen nu då?

– Jag tycker inte att jag gjorde en dålig match men inte min bästa match heller ... det är svårt att säga efter en match. Man behöver nog ett par matcher i kroppen först.

"Jag ska inte gnälla"

Lite otur för Anton Blidh är att det kommer att dröja innan han får chansen att fortsätta spela till sig en ordinarie tröja i Boston Bruins. För nu är det uppehåll då det vankas All Star-helg för flera av ligans största stjärnor.

– Vi har ledigt i nio dagar, jag hade väl helst spelat vidare men jag ska inte gnälla. Det är riktigt skönt med lite ledighet, säger han.

Vad har klubben sagt till dig?

– Vi har snackat lite och de vill ha mig häruppe nu. Om de ska skicka ner mig igen måste jag gå på waivers (en lista där samtliga NHL-klubbar skulle kunna plocka upp honom). Det låter som att de vill ha mig här just nu och det är kul!

Många svenska spelare har vittnat om skillnaderna på att lira i AHL och NHL är enorma. Lias Andersson berättade inför årets säsong om sina känslor när han återigen fick reda på att han skulle skickas ner till farmarlaget i New York.

– Jag var så förbannad. Jag skickade ett argt sms till min agent Patrik Aronsson. Nu skiter jag i det här och åker hem, typ, sa Lias Andersson då.

"Som Tingstadstunneln klockan fyra gånger fem"

Anton Blidh har dock inte haft samma känslor som Lias Andersson.

– Jag har faktiskt inget illa att säga om AHL. Jag har faktiskt trivts bra därnere också. Sen vill man ju inte vara där, man vill ju vara i NHL men vi är en av de bättre AHL-städerna. Det är bara 45 minuter söder om Boston och det är en egen liten stad, säger han.

Bra pendling eller?

– Jag bor därnere när jag är där med tanke på trafiken här. Det är som Tingstadstunneln klockan fyra gånger fem. Trafiken är verkligen inte rolig att fastna i, det är verkligen galet. Det är helt bom stopp och det är helt värdelöst.

Har du aldrig deppat ihop av att få lira i AHL?

– Nej, jag har aldrig varit deppad. När jag har varit därnere så har jag ändå varit en ledande spelare och fått en stor roll i laget då jag varit där. Att deppa ihop kommer inte att hjälpa dig i längden heller.

Nästa match för Boston Bruins är mot Winnipeg Jets 31 januari. Då återstår det att se om Anton Blidh fortfarande är kvar i laget och får speltid.

– Det får vi verkligen hoppas, det är ju målet, helt klart, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.