Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

"Det här är det roligaste vi gör på året"

Anton Axelsson har lämnat isen, men Frölundas julklappsutdelning släpper han inte. – Det här är barnens dag, säger guldspelaren från i våras.

Det är spänd förväntan när Frölundas spelare dyker upp i gröna matchtröjor i entrén vid Drottning Silvias barnsjukhus. Jodå, kapten Joel Lundqvist är med. Och Robin Figren är förstås den spelare som är mest lik en tomte med sitt röda skägg.
Det är dags för den årliga julklappsutdelningen – och det här året är det mestadels leksaker till de yngre barnen som köpts in.
– Varje år finns det olika behov. Vi var ute och handlade en hel dag. Bland har vi köpt en massa möbler till ett dockskåp, berättar Anton Axelsson.

Det är Frölundas spelare som tillsammans med föreningen och ett gäng sponsorer, bland andra Nintendo och Sankt Jörgen Park, som samlat ihop pengarna till klapparna.

Vice lagkaptenen Nicklas Lasu springer runt med en innebandyklubba som om han sugit i sig alldeles för många Festis och inte kan somna på natten innan julafton.
Han lirar innebandy tillsammans med syskon till sjuka barn och hinner skjuta ner två avdelningsskyltar innan han skamset lägger ifrån sig klubban. 
Kapten Joel Lundqvist står en bit bort och poserar för en selfie tillsammans med ett barn och förälder när det svider till i baksidan på hans lår.
– Oooooh, det var ett hårt skott, säger Joel och vänder sig om mot barnen.

Lasu förstås. Brett leende.
– Det här är det roligaste vi gör på året, att få komma upp hit och dela ut julklappar. Vi kanske är här två timmar, men det blir något annorlunda för barnen när vi kör innebandy eller spelar hockeyspel. Det syns hur kul de tycker att det är. Och vi också, säger Nicklas Lasu.

Målvakten Dan Bakala ställer sig i målet och turas om med olika barn att stå. Victor Olofsson, Mattias Nörstebö, Casey Wellman och Matt Donovan ställer upp i nåt som ser ut powerplay och det slutar med att Donovan får bollen i nät bakom en femåring.
– Hur kändes det att göra mål, frågar spjuvern Lasu.
– Just shut it, blänger Donovan med spelad ilska. Amerikanen har ju inte ett enda mål hittills i SHL.

En bit bort sitter Eddie Svensson, 13, år i en rullstol. Han kommer från Kinna och har bott på Ronald McDonald-huset ett bra tag.
– Mmm. Två år och åtta månader är det nu, berättar pigge Eddie.

Hans tarmar krånglar – och det tar tid att få allt i ordning igen. En hel del är väntan på operationer.
– Men vi ska fixa till det, säger Eddie.
– Är man en tuffing så går det att fixa allt, säger mamma Johanna.

Eddie går också skola på sjukhuset.
– Men det är inte mamma som lär ut! Då hade det blivit tufft med franskan, skrattar Eddie och plockar ännu ett signerat idolkort från Frölundas spelare.

Till sommaren ska den nya avdelningen på Ronald McDonald-huset stå klar – och då kommer donatorn Henrik Lundqvist förstås tillbaka för invigningen.
– Jag pratar med Henrik om en dag som passar just nu, berättar Anna-Karin Norrman från sjukhuset.

Henriks lillebror Joel går runt till olika rum, där barn som inte orkat ta sig till foajén ligger. Och Anton Axelsson, han stannar gärna kvar i rollen som ambassadör för Frölunda.
– Jag ställer upp så länge som jag får, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.