Derek Boogaards pappa kritisk mot slagsmålen i NHL

NHL-stjärnan Derek Boogaard dog endast 28 år gammal. Slagsmålen på isen ledde till ångest och till slut självmord. – För mig är det obegripligt att NHL fortfarande kan tillåta slagsmål, säger Len Boogaard, Dereks Boogaards pappa, till Expressen.

ANNONS
|

Det har gått över sex år sedan NHL-stjärnan Derek Boogaard dog, 28 år gammal. Smärta och ångest, relaterade till hjärnskakningar, efter år av slagsmål på isen gjorde att han till slut inte orkade leva längre. Hans pappa Len Boogaard är kritisk till att sonen inte stoppades av NHL eller klubbarna.

– Nu fattar jag hur farligt det är. Alla borde fatta det nu. Hur många spelare ska behöva dö unga innan NHL gör något?, säger Len Boogaard till Expressen.

I både Minnesota, där han spelade 2005-2010, och New York Rangers, dit han gick 2010 och spelade sin sista säsong, skrevklubbläkarnaiställetut mer lugnande preparat till honom. Redan som junior uppmuntrades Derek Boogaard att öva på att slåss, det skulle bli det som tog honom till NHL.

ANNONS

Hans jobb blev att slåss

Väl iNHL blev hans jobb att slåss, men med framgångarna kom problemen och en skadad hjärna ledde till ångest och smärtor. Den 3 maj 2011 hittades Derek Boogaard död i sitt hem.Len Boogaard menar att NHL och klubbarna har ett ansvar att minska hjärnskadorna till följd av slagsmål.

– Jag förstår inte hur NHL kunde blunda för alla hans problem och för mig är det obegripligt att NHL fortfarande kan tillåta slagsmål, säger Len Boogaard.

Det finns fler NHL-spelaresom gått sammaöde till mötes.I augusti 2011 hittades Vancover-spelaren Rick Rypien död i sitt hem efter år av depression och självmordstankar. Bara några veckor senare hittades ännu en spelare, Nashvilles Wade Belak, död efter självmord.

"Borde lärt oss mer"

Len Boogaard berättar att han inte längre kollar på hockey ochatt han tycker att detär något fel med sporten när det ser ut som det gör.

– Jag minns en spelare nyligen som hyllades för sin comeback efter huvudskada och jag tänkte bara: "din jävla idiot, du byter bort hjärnceller för att få pengar". Vi borde väl ha lärt oss mer?

ANNONS