Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Damkronorna utan bonus vid VM-medalj: "För jävligt"

Tre Kronors spelare får dela på pengabonusar om det blir medalj i VM. För Damkronorna utgår inga pengar alls. – Det är för jävligt, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

Sverige och förbundskapten Leif Boork hoppas på medalj i hockey-VM som börjar den 31 mars med match mot Tyskland, innan Schweiz och Tjeckien står för motståndet.

Men spelarna har ingen ekonomisk morot att nå medaljerna. Till skillnad från Tre Kronor utbetalas ingen bonus om Sverige blir topp tre.

– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt. Är det några som behöver bonusar är det damerna. Det är min syn på det. Jag tycker att om damerna lyckas internationellt och lyfter svensk hockey, så har de förtjänat det. Har man inte en bonus då för internationella framgångar tycker jag att det är för jävligt, säger Luleås tränare Fredrik Glader till NSD.

Inget internationellt stöd

En av anledningarna till att ett bonussystem inte finns för Damkronorna är att landslaget inte har någon representant på spelarnas fackförbund Sico. Dessutom finns inget internationellt stöd i den här typen av frågor, säger Svenska ishockeyförbundets landslagschef Olof Östblom.

– Om herrarna får bonusar så är det faktiskt så att de pengarna får vi via prispengar från IIHF (internationella ­ishockeyförbundet). Det utgår inga prispengar på damernas världsmästerskap på det sättet. Det är en fråga som är större än vad svenska ishockeyförbundet kan rå för. Vi har aldrig fått några prispengar för damerna, säger Östblom.

"Ställ frågan till herrspelarna"

Luleås tränare Glader köper inte förbundets förklaring.

– Jag tror att om du frågar herrarna som är med på VM om det är okej att ta 50 procent av deras bonusar för att lyfta damerna, så säger de inte nej. De har bonusar överallt och bra inkomster hela året om. Ställ frågan till herrspelarna, säger han.

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.