Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Dahlins succé fortsätter – uttagen till Tre Kronor

Frölundas säsong är över men för supertalangen Rasmus Dahlin fortsätter äventyret då 17-åringen, som tredje yngst någonsin, kan få debutera i Tre Kronor mot Vitryssland. – Vi tittar inte i passet när vi tar ut laget, säger förbundskapten Rikard Grönborg till GP.

Tre Kronors trupp till hockey VM i Köln ser ut att bli rejält stjärnspäckat. Flera stora NHL-stjärnor som Victor Hedman, Anton Strålman och Elias Lindholm har sagt ja till förbundskaptenen Rikard Grönborg vid frågan om de vill ställa upp i VM.

Men trots den hårda konkurrensen kan det finnas plats för Frölundas superlöfte Rasmus Dahlin. Den unge backen, som fyllde 17 år i veckan, har nämligen blivit uttagen till Tre Kronors VM-genrep mot Vitryssland. 

– Rasmus har tagit stora steg den här säsongen och varit en bidragande faktor i Frölunda. Han har en frenesi som är otrolig och ett bra spel både med och utan puck, något som gjort att vi blivit nyfikna på honom, säger förbundskapten Rikard Grönborg och fortsätter:

– Nu vill vi se hur han står sig på den internationella scenen, vi tar ut spelare som vi ser har chansen att spela i turneringen i år eller någon gång i framtiden.

Hur ser du på Dahlins chanser att få åka med till Köln?

– Det är bara spekulationer, det enda jag vet och kan säga är att NHL-spelarna som tackar ja har en plats eftersom det är vårat avtal. Rasmus är tillräckligt bra för denna truppen, så mycket kan jag säga.

"Bra spelare ligger alltid på gränsen"

Rasmus Dahlin har skapat stora rubriker genom läckra dragningar, kyliga lösningar och inte minst målet mot Skellefteå i kvartsfinalen.

SE MÅLET: Rönnbergs hyllning: "Helt sanslöst!"

Men supertalangens tendens att spela på gränsen har även blivit kostsam då vågade passningar och missar föranlett mål för motståndarna. Men detta är inget som skrämmer Grönborg.

– Om jag blir skraj för spelare som försöker och vågar ska jag inte ha det här jobbet. Potentialen hos Rasmus är hög, han är fantastisk och gör det jättebra när han kommer tillbaka efter misstagen. Alla spelare gör misstag och bra spelare ligger alltid på gränsen.

Grönborg fortsätter:

– Styrkan ligger just i att han fortsätter, vissa spelare kan bli skraja efter misstag och vågar då inte göra något. Vi hoppas han fortsätter spela med sin fantastiska teknik, han kommer få chanser att spela både offensivt och defensivt.

"Bara skrapat på ytan"

När debuten sker, den 21 april, blir han därmed den tredje yngste landslagsdebutanten genom tiderna. Men det är inget som förbundskaptenen haft i åtanke.

– Vi tittar inte i passet när vi tar ut laget, vi tar med spelare som vi vill ha med i framtiden. Samtidigt är han väldigt utvecklad för sin ålder och i sitt spel. Jag tror vi bara skrapat på ytan när det än, han kommer kunna bli riktigt bra.

I genrepet hittar kan man hitta sammanlagt fyra frölundaiter. Även Henrik Tömmernes, Victor Olofsson och Carl Grundström är uttagna mot Vitryssland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.