Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT, GP
Bild: TT, GP

Dahlin tror på magisk debut i NHL

Han har drömt om den här matchen sedan han var liten grabb. Och nu är Rasmus Dahlin där – på isen, redo för debut i NHL.
– Det kommer att bli magiskt, säger han till GP.

Det är bara timmar till premiär för Buffalo Sabres och Rasmus Dahlins NHL-debut står för dörren. 18-åringen har en bra försäsong bakom sig och kommer att NHL-debutera tillsammans med backpartner Jake McCabe.

Imponerande, förstås.

– Det har gått jättebra! Jag har lärt mig väldigt många nya saker. Nytt land, nytt språk, nya vänner. Det har varit mycket nytt, men också väldigt lärorikt, säger Rasmus Dahlin.

Har det varit en svår omställning från SHL till NHL?

– Ja, absolut! Den största skillnaden har varit smartheten ute på isen. Det är så smarta spelare! Isen är lite mindre, så det går mycket fortare. Det gäller att ha huvudet uppe hela tiden. De läser allt som jag gör – så det gäller att ligga steget före!

Till torsdagsnattens premiär är hela familjen Dahlin samlad på läktaren.

Pappa Martin, mamma Åsa, storebrorsan Felix och lillasyster Ella är alla på plats i Keybank Center för den historiska matchen.

Hjälper det dig att få bort lite nervositet?

– Jag tror inte att det hjälper! Men det är såklart jättekul att de är här och stöttar mig. Det uppskattar jag väldigt mycket.

Är du upphetsad inför första matchen?

– Ja, absolut. Det har ju varit min dröm att få spela i NHL – och nu får jag äntligen göra det. Det kommer att bli helt magiskt, säger Dahlin bestämt.

Engelskan har inte ställt till några större problem. Åtminstone inte på isen. Vid sidan om är det aningen tuffare.

– Det är väl i det vardagliga språket. De pratar så himla fort här, så det gäller att veta vad jag säger. Det går fort!

Mamma flyttade med

När finske talangen Patrik Laine flyttade till Winnipeg så flyttade hans mamma med. Det gav en extra trygghet – och på isen exploderade målskyttet: 36 mål den första säsongen, 44 den andra.

Rasmus Dahlin har kopierat upplägget, då mamma Åsa bor med honom under hela första säsongen.

Är det en extra trygghet att ha mamma nära?

– Ja, det tycker jag! I Frölunda så bodde jag ju ensam i tre år, så jag är ganska van vid det. Men mamma hjälper mig mycket, så jag känner mig bekväm i hemmet. Det är skönt att komma hem till sin mamma på eftermiddagarna, så det har varit jättebra, berättar Rasmus.

Inför Frölundas premiär spelade han och mamma in en rolig filmsnutt för sociala medier. En film där Rasmus dundrar in på parkeringen i full fart med en svart jeep, enbart för att hinna se matchen.

Följer du fortfarande ditt gamla lag Frölunda i Göteborg?

– Oja! Självklart, svarar Dahlin snabbt.

Om du ser fram emot säsongen med Sabres – vilka är dina mål?

– Jag har inga egentliga mål! Det är mer att spela så bra som jag kan, tills jag blir bekväm i det. Att kunna spela hela matcher – utan att känna sig osäker någonstans.

Tror du att Buffalo Sabres är redo för att bli ett slutspelslag?

– Jag känner verkligen att det är något nytt här. Jag känner verkligen av det. Vi är på väg nånstans där det känns skitbra! Vi får se vart det leder, men det tror jag absolut ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.