Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
191207 Scandinavium inför ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och HV71 den 7 december 2019 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_479 Bild: CARL SANDIN

Därför slutar Frölunda använda indianen

25 år efter införandet tas indianen bort från Frölundas klubbmärke.
Ordföranden Mats Grauers berättar att omvärldens opinion legat bakom beslutet.
– Självklart har det påverkat oss, säger han.

2015 DO-anmäldes Frölunda och speedwaylaget Indianerna för att klubbarna använde en stereotyp av den amerikanska ursprungsbefolkningen i sina klubbmärken och sina namn. Fem år senare tar Frölunda nu bort indianen.

Bakom beslutet ligger den kritik som föreningen fått – och den kritik som i Nordamerika riktats mot idrottsorganisationer med namn och klubbmärken kopplade till Amerikas urinvånare. De senaste åren har klubbar som Edmonton Eskimos och Washington Redskins tagit bort tilläggen i sina namn under 2020 och för flera andra klubbar har diskussion gått het om samma sak. Inte heller Frölunda har undgått kritik.

– Vi känner inte att vi har kränkt någon. Vi tycker indianen är positivt laddad. Men vi måste ha respekt för den opinion som finns i vår omvärld. Alldeles avgörande har varit vår bedömning av hur vi ska möta framtiden med Frölunda. Då har vi sett att det krävs en ny logga för att göra det på bästa sätt, säger ordföranden Mats Grauers.

LÄS MER: Frölunda skrotar indianen – efter 25 år

Har ni upplevt påtryckningar?

– Ja. Vi har gjort ett stort arbete med vårt varumärke och då kommer vi också till slut fram till hur symbolen ska se ut. Då var det här uppe på bordet. Världsopinionen gjorde att det var klokt att göra den analysen när vi gjorde det. Vi tycker vi har ett välgrundat beslut.

Att beslutet fattas strax innan en säsong som kommer präglas av coronapandemins spår, med allt vad det innebär av ekonomiska problem och spel inför tomma läktare, ser Mats Grauers som ett tecken på föreningens styrka.

– Styrelsen ska fatta beslut för föreningens bästa. Om vi ska möta framtiden och vara en fantastisk klubb om fem år måste vi fatta vissa beslut redan nu. I min värld så visar man styrka när man vågar ta beslut när omvärlden skakar. Där känner jag att vi är i dag, säger han.

LÄS MER: Supporterföreningen om indianbeslutet: ”Skjuter sig själva i foten”

Vill involvera fansen

Klubben tycker det är viktigt att många personer och grupper med intressen i Frölunda ska få vara delaktiga i framtagandet av ett nytt varumärke.

– Dels genom att komma med förslag, dels genom att vi kommer bjuda in alla grupper för att delta i processen. Vi kommer vara väldigt transparenta och engagera experter, fans, medlemmar, partners och sporten i processen. Så kommer det kokas ner till några förslag. Därefter ska vi ha någon eller några som hjälper oss med en urvalsprocess och sedan fattas beslutet.

Hur ser du på att gå tillbaka till det gamla klubbnamnet Västra Frölunda?

– Den finns inte uppe just nu. Vi heter nu Frölunda Hockey Club och det är därifrån vi går. Jag ser inte att vi har någonting med västra i namnet.

Och det blir inget svensk tilläggsnamn?

– Nej, jag ska inte föregå det här arbetet, men jag tror inte det. Om du frågar mig personligen så ser jag inte det. Men jag vill inte låsa någonting och säga vad vi inte får göra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.