Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Christian Folin uttagen till OS – tre månader efter debuten

Debuten i Tre Kronor begicks i november.
Drygt tre månader senare har Christian Folin blivit uttagen till att spela OS-hockey i de blågula färgerna.
– Att få den chansen är fantastiskt roligt, säger Frölundabacken som får sällskap av sin lagkamrat Max Friberg.

De absolut bästa spelarna i världen kommer som bekant inte åka till Kina. Sedan en tid tillbaka har det stått klart att NHL-spelarna stannar kvar i Nordamerika.

Beskedet kom som en skänk från ovan för de som till vardags huserar i de europeiska ligorna och som – med största sannolikhet – inte hade fått en plats om NHL-stjärnorna hade fått åka.

Frölundabacken Christian Folin, tillsammans med lagkamrat Max Friberg, var en av de svenska stjärnorna som fick en barndomsdröm uppfylld.

– Det är väldigt stort. Även när man var liten drömde man om att få åka på ett OS, även om det inte var inom någon specifik idrott. Bara att få uppleva det på plats och vara delaktig.

Folin fortsätter:

– Så att få den chansen, spela hockey och representera Sverige på den olympiska scenen är fantastiskt roligt.

Fakta: Tre Kronors OS-trupp:

Målvakter: Lasse Johansson (SKA St. Petersburg) , Magnus Hellberg (Sotji) och Adam Reideborn (CSKA Moskva).

Backar: Christian Folin (Frölunda), Emil Djuse (Rappersville), Oscar Fantenberg (SKA St. Petersburg), Henrik Tömmernes (Genève-Servette), Erik Gustafsson (Luleå), Lukas Bengtsson (Dinamo Minsk), Linus Hultström (Metallurg Magnitogorsk), Jonathan Pudas (Skellefteå)

Forwards: Fredrik Olofsson (Oskarshamn), Max Friberg (Frölunda), Gustav Rydahl (Färjestad), Marcus Krüger (ZSC Lions), Dennis Everberg (Rögle), Pontus Holmberg (Växjö), Lucas Wallmark (CSKA Moskva), Joakim Nordström (CSKA Moskva), Daniel Brodin (HC Fribourg-Gottéron), Carl Klingberg (EVZ Zug), Anton Lander (EVZ Zug), Linus Johansson (Färjestad), Mathias Bromé (HC Davos), Jakob de la Rose (Färjestad).

Inför fredagen, då Garpenlöv presenterade sin OS-trupp, var det nog många som tippade att Folin skulle finnas med i backuppsättningen. Men den 30-årige backen tog inte för givet att det skulle finnas en plats för honom innan samtalet kom i veckan.

– Det har inte känts speciellt väntat för mig. Jag har inte fokuserat på det, mitt fokus har legat på att göra det så bra som möjligt med Frölunda. Det var kul att få chansen att få spela med landslaget i november, men utöver det har mitt fokus bara varit på Frölunda.

Christian Folin får åka tillsammans med lagkamraten Max Friberg. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Christian Folin får åka tillsammans med lagkamraten Max Friberg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gjorde Tre Kronor-debut i november

Landslagsspel i november, ja. Faktum är att Christian Folins två matcher under Karjala cup i slutet av förra året var hans första någonsin i den blågula dressen. En stor anledning till detta är att Folin som 18-åring, efter några år i Frölundas akademi, valde att spela collegehockey i USA i tre år. Därefter blev det nästan 244 matcher i NHL innan flytten hem till Sverige.

I och med detta har Folin inte kunnat spela med Tre Kronor under höst och vår-turneringarna – samtidigt som han inte blivit uttagen till något VM.

– Men det är också ett kvitto på att man kan spela ett OS när man är 30, även om han inte har varit med i landslaget innan man fyllt 29.

Inför förra olympiska spelen, i Sydkorea, stod det tidigt klart att NHL-spelarna inte skulle delta. Men inför i år var tanken länge att de skulle åka – tills planerna grusades av den ökade spridningen av omikronvarianten.

I och med att planen hela tiden var att NHL-spelarna skulle åka, känns detta lite extra som en skänk från ovan?

– Ja, precis. Spelarna i NHL gjorde ju allt i sin makt för att få representera sina länder och det är klart att det hade varit kul att se de bästa spela. Men nu ser världen ut som den gör och vi är extremt taggade över att få spela ett OS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.