1/3

Chicago Blackhawks slopar pride night – av ”säkerhetsskäl”

Chicago Blackhawks blir den tredje NHL-klubben på kort tid som slopar pride-hyllning genom regnbågsfärgade tröjor.
Laget anger ”säkerhetsskäl” som anledning.

Pride night-hyllningarna har varit en stor snackis i NHL, av vad man skulle kunna anse som fel anledningar. För sedan Philadelphia Flyers ryske stjärna Ivan Provorov vägrade att värma upp i en regnbågsfärgad tröja så har flera klubbar valt att ta efter.

Först ut var New York Rangers som helt abrupt skrotade planerna att värma upp med regnbågströjor inför en match som gick under temat ”pride night”.

Ett tag senare var det Minnesota Wilds tur att göra samma sak. Klubben hade långt gångna planer att värma upp i pride-tröjor och hade även förberett en auktionering av tröjorna som spelarna skulle haft på sig. Men helt plötsligt valde man att backa.

Lägg därtill San José Sharks målvakt James Reimer som vägrade ta på sig tema-tröjan i helgen, då han menade att det gick emot hans kristendom.

Chicago Blackhawks slopade – av ”säkerhetsskäl”

Nu har ytterligare en tredje klubb beslutat sig för att skippa sina regnbågsfärgade tröjor. Chicago Blackhawks skulle haft sin ”pride night” i på, men nu har klubben meddelat att man inte tänker låta spelarna värma upp i regnbågsfärgade tröjor.

Enligt flera amerikanska medier, bland annat The Athletic, har klubben fattat sitt beslut av säkerhetsskäl då man vill skydda sina ryska spelare Anton Khudobin, Philipp Kurashev och Nikita Zaitsev.

Det hela ska grundar sig i den lag i Ryssland som gör det olagligt att sprida vad landet anser vara HBTQ+-propaganda.

Enligt The Athletic-journalisten Mark Lazerus ska beslutet kommit från organisationen och inte spelarna. Connor Murphy, back i Chicago Blackhawks, har tidigare uttalat sig i frågan och har ifrågasatt klubbars beslut att inte längre ha regnbågsfärger på sig.

– Jag tror inte det finns någon, i alla fall som jag känner till, som inte skulle stötta det (pride night). Jag är förvånad över det som har hänt i år. Vi har gjort det här i flera år, så det är inte som att det är något nytt. Det är en besvikelse.

LÄS OCKSÅ: Ivan Provorov vägrade delta i Philadelphia Flyers pride-tema

LÄS OCKSÅ: Flera NHL-klubbar slopar regnbågsfärgerna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.