Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESPER ZERMAN
Bild: JESPER ZERMAN

Brynässpelaren inte länge misstänkt för våldtäkt

Brynässpelaren som sedan en tid suttit häktad, misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt, är inte längre misstänkt och har släppts på fri fot, det meddelar åklagarmyndigheten.
Han är dock fortfarande misstänkt för misshandel.

Det har stormat rejält kring Brynäs den senaste tiden då två spelare har varit misstänkta för våldtäkt.

LÄS MER: Brynäs bekräftar: Två spelare misstänkta för våldtäkt

En av dem har sedan en tid tillbaka suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för både våldtäkt och misshandel. Nu kommer beskedet att han släppts på fri fot.

Enligt åklagarmyndigheten är han inte längre misstänkt för våldtäkt, dock kvart står misstankarna om misshandel.

”Jag har lagt ned förundersökningen om våldtäkt för att det inte går att styrka brott. Jag kan inte förvänta mig en fällande dom gällande våldtäkt och han är nu släppt ur häktet", säger kammaråklagare Annika Hessel i ett pressmeddelande.

"Vi har gått igenom telefoner utan att få fram tillräcklig stödbevisning. Vi har också hört både kvinnan och mannen samt flera andra personer i kvinnans närhet. Ingenting har framkommit i förhören som gör att jag kan styrka våldtäkt".

Spelarens advokat Hanna Lindblom berättar att spelaren är lättat efter beskedet.

– Jag ringde honom direkt och han är jättelättad så klart. Att han blev släppt i dag var inte en dag för tidigt, säger hon till Sportbladet.

Spelaren satt häktad i nio dagar.

– Det är nio dagar för mycket. Och med tanke på den publicitet som blivit så är det förödande för en sån person, egentligen vilken person som helst, att sitta nio dagar.

Om att misstankarna om misshandel kvarstår säger Hanna Lindblom:

– Det får vara som det är. Där har min klient samma inställning, att han förnekar det också. Så vi får se var den utredningen tar vägen. Nu är det i alla fall ingen brådis längre eftersom han inte är häktad.

Andra spelaren på fri fot

Den andra Brynässpelare är fortfarande misstänkt för våldtäkt. Han anhölls 9 maj efter att han överlämnat sig själv, men tidigare i veckan kom beskedet att han inte skulle häktas.

Tingsrätten ansåg nämligen inte att bevisen var tillräckliga för att häkta spelaren, vilket Radiosporten rapporterade. Polisutredningen fortgår däremot.

LÄS MER: Brynässpelare försätts på fri fot

Tappade stora sponsorn

LÄS MER: SHL markerar mot kvinnovåld: "Kommer agera"

Brynäs har tidigare gått ut och bekräftat att två spelare misstänkts för våldtäkt. I ett uttalande berättade klubben att man kommer att jobba med sina värdegrunder och att spelarna var tagna ur tjänst.

Misstankarna har även inneburit att klubben blivit av med en av sin största sponsorer, Unicef. På sin hemsida meddelade man att parterna kommit överens om att bryta samarbetet.

LÄS MER: Unicef bryter med Brynäs

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.