Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Brynäs körde över Frölunda – vann stort i Scandinavium

Årets sista SHL-match för Frölunda. Det blev en tillställning som spelare och ledare nog helst bara vill glömma efter att Brynäs vann med 4–0.
– Man vinner inte med en tomte i båset, säger Roger Rönnberg.

Årets sista match i SHL för Frölunda. Då blev det en praktförlust mot Brynäs som var bättre från start och vann med 4–0 och det fanns tidigt tecken på vart den här matchen var på väg.

För den första perioden var inte bra av Frölunda.

– Vi var glada att det stod 0-0 efter första. Vi ville verkligen visa i andra att såhär kan det fasen inte se ut men det blev likadant igen ... det här var en tung afton, säger Patrik Carlsson.

LÄS MER: Fem punkter efter årets sista SHL-match för Frölunda

Om Patrik Carlsson tyckte det var en tung afton.

Då tyckte Roger Rönnberg det var en enda mardröm.

– Läxan idag är att man inte vinner med en tomte i båset ... det var ett viktigt syfte med matchen att vi samlar in pengar till barn som är i en tuff situation. Sättet som hela Göteborg står bakom det är fantastiskt, säger han.

För ja, till den här matchen hade Frölunda auktionerat ut sina specialdesignade tröjor för att samla in pengar till Drottning Silvias barnsjukhus.

LÄS MER: Filip Johansson flyttade hemifrån som 15-åring: ”Fick växa upp”

Det var något som gladde Roger Rönnberg.

Därefter fanns det inte mycket han kunde ta med sig.

– Vi coacher tävlar om att förbereda våra lag på bästa sätt. Ett lag är alltid bättre förberett än ett annat och jag är duktigt förbaskad och besviken att mitt lag är klart sämre förberett. Brynäs är hungrigare, tävlar hårdare, jobbar hårdare och de vinner coachkampen rejält. Det gör mig irriterad och det är något jag inte tycker om, säger han och börjar direkt svara på frågan som skulle ha kommit.

Hur kan det se ut såhär?

– I Leksand var jag lika stolt som Mikko är nu. Det beskriver svårigheterna med att ladda om tre dagar i veckan och hur lite som skiljer i SHL och hur tuff den här ligan är. Vi lyckas inte ladda om och det smärtar oerhört.

LÄS MER: Frölunda jagar Tre Kronor-stjärnorna – kan förstärka laget

Men var spelarna i Frölunda så dåligt förberedda?

Nja.

Inte om man frågar Christian Folin.

– Jag tyckte vi var bra förberedda. Brynäs får ju en bra start och ska ha cred också. De följer sin gameplan bra. Vi hade behövt bryta momentum några gånger och vi hade ett par lägen att göra första målet och då hade det blivit en helt annorlunda match, säger han.

Svårt att ladda om tre gånger i veckan?

– Personligen tycker jag det är de roligaste som finns att bara kunna släppa en match och gå vidare. Det är kul att spela mycket matcher och tävla. Ska du vinna ett slutspel måste du vara förberedd på att prestera varje kväll och det här kan vi se som bra förberedelser inför ett slutspel.

LÄS MER: Matt Tomkins om succén och framtiden: ”Jagar inte status eller pengar”

Patrik Carlsson är inne på samma linje även han.

– Vi har haft tre matcher i veckan nästan hela säsongen och det har fungerat tidigare. Vi får titta igenom det här. Brynäs gör det bra och spelar rejält och kvickt och ställer om snabbt. Vi går bort oss och får jaga lite. Det blir tvärtom mot vad vi vill ha det, säger han.

LÄS MER: Sportcheferna avslöjar – spelet bakom Frölundas truppbygge

Så det är inte enbart Rogers fel?

– Det här är något vi alla får ta på oss. Det är inte en persons fel. Vi faller på många saker idag ...

För Frölunda väntar nu ett uppehåll i SHL ända fram till 6 januari. Först ska den andra kvartsfinalen i Champions Hockey League mot Leksand spelas innan det blir julvila inför Spengler Cup.

– Vi hade andra planer innan breaket att ge folket i Göteborg en schysst jul. Men så blev det inte, säger Christian Folin.

Så mycket drog Frölundas tröjauktion in – spelare för spelare

31 500 – Patrik Carlsson

24 500 – Matt Tomkins

20 500 – Simon Edvinsson

16 000 – Elmer Söderblom

14 500 – Mats Rosseli Olsen

10 000 – Christian Folin

10 000 – Max Friberg

9550 – Nicklas Lasu

8600 – Viktor Ekbom

8600 – Niklas Rubin

7700 – Jan Mursak

7700 – Johan Sundström

7100 – Michael Spacek

6400 – Anders Grönlund

6300 – Stefan Elliott

5700 – Theodor Niederbach

5600 – Filip Johansson

5600 – Jens Olsson

5400 – Linus Nässén

5201 – Mattias Norlinder

5200 – Jacob Nilsson

4750 – Karl Henriksson

Joel Lundqvists och Ryan Lasch tröjor köptes av partners till Frölunda. Beloppet för de tröjorna vill Frölunda inte gå ut med. Övriga pengar som samlats in är bidrag från supportrar som swishat in pengar.

Mot Brynäs hade Roger Rönnberg och hans kollegor i coachteamet juldesignade kostymer. Även dessa ska auktioneras ut fram till måndagskvällen. Först då är det klart hur mycket pengar som Frölunda samlat in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.