Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bobby Ryan tog timeout mitt under säsongen – nu berättar han om sitt alkoholmissbruk  Bild: Paul Sancya
Bobby Ryan tog timeout mitt under säsongen – nu berättar han om sitt alkoholmissbruk Bild: Paul Sancya

Bobby Ryan vårdades för alkoholmissbruk

Bobby Ryan tog en timeout från hockeyn.
Nu berättar den Ottawa Senators stjärna att han vårdats för alkoholmissbruk.
– Vägen jag befann mig på hade inget lyckligt slut, säger han på klubbens officiella Twitter.

I slutet av november 2019 meddelade Ottawa Senators att stjärnforwarden Bobby Ryan skulle ta en timeout från hockeyn, detta för att delta i spelarfackets stödprogram.

Nu är amerikanen tillbaka med sin klubb och under fredagen berättade 32-årigen att det var för att ta hand om sitt alkoholmissbruk som han till slut valde att lämna hockeyn under några månader.

– Man skulle kunna kalla det för en panikattack. Men för mig var det mer av en uppenbarelse, att vägen som jag befann mig på hade inget lyckligt slut i sikte. Och det var inte bara professionellt, utan även personligt. Jag ville inte fortsätta så. Det fanns stunder då jag vaknade upp med skuld och skam, berättar han för Senators Twitter.

Fått stöd av spelare

Bobby Ryan berättar att han brottats med problemet i flera år.

Att han inte sökte hjälp tidigare berodde dels på skuldkänslor och skam, dels på att han som NHL-stjärna visste att det skulle bli medialt.

Men till slut fick han alltså nog och valde att delta i stödprogrammet.

– Jag har aldrig haft någon tid i mitt liv där folk runtomkring mig har försökt hjälpa mig att sluta. Jag behövde åka iväg och vara nykter en period, till att börja med, för att förstå det. Det hjälpte mig mycket. Även om det var tufft att hantera personligt så är jag väldigt glad över att jag gjorde det.

Det finns många spelare inom NHL, aktiva så som inaktiva, som har varit öppna med sitt missbruk. Bobby Ryan berättar att många av dem hörde av sig till honom för att ge sitt stöd. Han berättar även att han fått hjälp rån spelare han inte ens visste hade haft problem.

– Den sortens hjälp inom ligan var överväldigande. Det var otroligt hur många, som jag aldrig tidigare varit i kontakt med, som hörde av sig.

Tunga uppväxten

Bobby Ryan har haft en brokig väg till världens bästa hockeyliga och en tuff uppväxt.

Den nu 32-årige amerikanen, som föddes med namnet Robert Shane Stevenson, har tidigare berättat om hur hans mamma misshandlats av pappan.

Hela familjen flydde sedan från New Jersey till Kalifornien och bytte namn – allt för att fadern inte skulle åka fast. Hans pappa hamnade sedan i fängelse för misshandeln.

Men Bobby Ryan har valt att behålla sitt tagna namn.

Den senaste tiden har han reflekterat över hur uppväxten påverkat honom.

– Jag antar att jag, under en väldigt lång tid, bara borrade ner huvudet och aldrig tog tag i mina problem. Det har drabbat mig i vågor, men jag har aldrig hanterat de vågorna och de senaste tre åren har allt bara eskalerat. Min terapi kommer fortsätta. Det som hänt är inte kul, men det är något som jag måste släppa och lämna bakom mig. Jag har börjat göra det, men jag känner mig bra och lugn med det hela.

Nu är han dock tillbaka, i god form, och hoppas kunna spela igen inom de närmsta veckorna.

– Jag mår väldigt, väldigt, bra. Det har varit prövande vid tillfällen, men alla har varit väldigt stöttande och min återhämtning har varit lärorikt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.