Frölundas Robin Figren tar vattenpaus, medan IFK Göteborgs Mats Gren (t h) tittar på tv-skärmen och får information av Bengt Julin.
Frölundas Robin Figren tar vattenpaus, medan IFK Göteborgs Mats Gren (t h) tittar på tv-skärmen och får information av Bengt Julin.

Blåvitt kollar in Frölundas nya teknik

ANNONS
|

En tv-skärm drog åt sig mest intresse på torsdagen Frölundaträning i Frölundaborg. På den kunde man se spelarna som röda prickar – med sitt tröjnummer – röra sig runt på isen. Bredvid fanns alla upptänkliga data för varje spelare.

Varje spelare bär en sensor mellan skulderbladen.

– Syftet är att optimera träningen för att minimera risken för skador och samtidigt optimera prestationen, säger Bengt Julin.

Han är representant för australiensiska Catapult Sports som står bakom tekniken. Utomhus har systemet funnits länge, det nya är att detta fungerar även inomhus.

– Fotboll har kommit längst, de har hållit på sedan 2006. Inomhuspositioneringstekniken har inte varit färdig, den kom för ett par år sedan.

ANNONS

Tanken är att sätta upp fästen så att systemet kan flyttas mellan Frölundaborg och Scandinavium och skulle Frölunda välja systemet blir man den första hockeyklubben i Europa som använder det.

– I Nordamerika har man kört något år eller kanske två. Men inomhus finns systemet i Oslo, norsk handboll använder det, säger Bengt Julin.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren och akademiansvarige Roger Gustafsson fanns på plats, ivrigt studerande skärmar och datorer.

– Vi har ju tittat på gps-system förut. Vi tog in ett annat, men det här är säkert det bästa, det kan ju användas inomhus också. Skulle vi kunna få detta i Göteborgs nya arena plus att det går att flytta så vore det jättebra för oss. Prismässigt ligger det betydligt högre än det vi har, men det är också mer utvecklat, säger Mats Gren.

Herrlandslaget och damlandslaget i fotboll har använt detta sedan 2012. Under träning. Fram till i somras hade internationella fotbollförbundet, Fifa, ett förbud mot användande under matcher. I hockey har det aldrig funnits några restriktioner.

Det är ju matchdata som är allra intressantast.

Systemet förutsätter att någon eller några i ledarstaben behärskar tekniken. Vilket kan ta en stund att lära sig.

– Det tar en säsong eller två att få full effekt av det. Det är en startsträcka, säger Bengt Julin.

ANNONS

Priset då?

– Inomhus är dyrare än utomhus, men det är inte över miljonen i alla fall, säger han.

ANNONS