Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: JOEL MARKLUND

Blågult fiasko – Sverige utslaget i kvartsfinal

Den finska sisun slog blågul rutin.
Tre Kronor bjöd på ett fiasko i Slovakien och efter sen kvittering, samt övertidsdrama, föll Sverige med 4-5 mot Finland i kvartsfinalen.
– Jag har gjort allt jag kunnat, inga "regrets", säger Henrik Lundqvist efter matchen.

Med 21 NHL-meriterade spelare i Sverige och ynka två i Finland var det inte mycket snack inför kvartsfinalen, Tre Kronor var storfavoriter till att gå vidare.

Sällan är dock sporten logisk.

Sverige fick en mardrömsstart på Finnkampen. Bara en minut hade spelats – och Sverige hade redan slagit två icingpuckar – när backen Niko Mikkola gjorde 1–0 på ett skott som inte såg otagbart ut för Henrik Lundqvist.

Både han och hans lag spelade upp sig.

John Klingberg kvitterade till 1–1 i numerärt överläge efter 2.38 efter ett drömpass som innehöll en ”titt-fint” från William Nylander.

Det var Nylanders 18:e poäng i VM – fem mål och 13 assist - och därmed tangerade han Nisse Nilssons 57 år gamla svenska VM-rekord. Nilsson gjorde just 18 poäng i VM 1962 när Sverige tog guld i Colorado Springs.

Sedan tog svenskarna ledningen på ett slumpmål. Patric Hörnqvist styrde Oliver Ekman-Larssons skott på finländske backen Henri Jokiharju och i mål.

3–1 av Pettersson

När Elias Pettersson gjorde ett glänsande 3–1-mål efter 25 sekunder av andra perioden såg det ut som svenskarna tagit semifinalgreppet. Pettersson fintade bort backen Miika Koivisto och sköt skoningslöst pucken i nättaket bakom Kevin Lankinen med sitt vassa handledsskott.

Men Finland kvitterade slumpmålsmatchen när Petteri Lindbohm sköt 3–2 med ett skott som ändrade riktning på John Klingberg.

Sedan tog Finland över fullständigt och 3–3 kom på ett nytt backskott genom Jani Hakanpää sedan Harri Pesonen skymt Lundqvist.

Svenskarna uppträdde på nytt slarvigt i egen zon och spelade fast sig flera gånger. Finland skapade flera gånger chanser i farliga lägen framför Lundqvist.

Kameran gick sönder

Tre Kronor avslutade dock mittperioden starkt och Erik Gustafsson gjorde ett märkligt 4–3-mål med 25 sekunder kvar av andra perioden.

Spelet fortsatte och först i slutsekunderna, vid nästa spelavbrott, videogranskades skottet som de flesta trodde hade tagit i stolpen.

Men projektilen upptäcktes ha gått i kameran inne i målet och studsat ut. Gustafsson såg själv minst sagt förvånad ut när det signalerades för mål.

Förre Frölundabacken 4-3-mål, i slutet av den andra perioden, såg länge ut att stå sig som matchavgörande.

Men Finland gav sig inte, kvitteringen kom sent i den tredje perioden och inte ens två minuter in i övertidsperioden kunde Sakari Manninen avgöra med ett rappt skott upp i Henrik Lundqvists bortre kryss.

– Vi försöker spela lite svårt emellanåt. Bara lite synd att vi inte lyckas få det gjort i slutet. Tycker vi har hyfsad koll, säger New York Rangers stjärnmålvakt till SVT.

"Gjort allt jag kunnat"

37-åringen har stått för några tveksamma ingripanden under VM. Bland annat vid Finlands tidiga 1–0-mål i kvartsfinalen.

– Det är svårt att analysera med en gång. Det känns som vi hade chansen. Det är så lite som gör det. Det är surt. Alla spelar sin roll i det här, säger han och fortsätter:

– Jag har gjort allt jag kunnat, inga "regrets". Men det har inte känts optimalt av någon anledning. Men jag ska inte ta på mig för mycket.

Lundqvist, som även var OS-guldhjälte i Turin 2006, kan ha gjort sin sista match i Tre Kronors tröja.

– Jag vet inte, får se. Fyller 38 nästa år. Jag har två år kvar på kontraktet (med Rangers). Den här gången gick det inte. Jag vet inte om det var sista (landskampen) eller inte.

En som dock tackar för sig är Rikard Grönborg. Förbundskaptenen gjorde sin sista match på bänken för ett Tre Kronor som jagade sitt tredje raka VM-guld.

Nu väntar istället ett jobb som huvudtränare i schweiziska NLA, Zürich och ZCS Lions.

Fakta: Svenska kvartsfinaluttåg i VM:

Det är femte gången på 2000-talet som ett svenskt VM-lag slås ut redan kvartsfinal och andra gången mot Finland:

2019 (Kosice): Sverige–Finland 4–5 e förl.

2016 (S:t Petersburg): Sverige–Kanada 0–6.

2015 (Ostrava): Sverige–Ryssland 3–5.

2012 (Stockholm): Sverige–Tjeckien 3–4.

2000 (S:t Petersburg): Sverige–Finland 1–2.

Fakta: Sveriges senaste mästerskapsresultat:

VM 2019: ut i kvartsfinal mot Finland.

VM 2018: guld.

OS 2018: ut i kvartsfinal mot Tyskland.

VM 2017: guld.

VM 2016: ut i kvartsfinal mot Kanada.

VM 2015: ut i kvartsfinal mot Ryssland.

VM 2014: brons.

OS 2014: silver.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.