Blågula fiaskot: Sverige utslaget i kvarten

2006 åkte Sverige ut i JVM-kvartsfinalen efter 0-1 mot Finland, då spelades turneringen i Vancouver. 13 år och 12 raka semifinaler senare var de blågula juniorerna tillbaka i västra Kanada och än en gång utslagna i kvarten. 0-2 mot Schweiz och fiaskot var ett faktum.

|

Juniorkronornas förbundskapten kallade kvartsfinalen mot Schweiz för en 50/50-match.

Något varken svenska experter eller den schweiziske förbundskaptenen Christian Wohlwend höll med om.

– Säg mig när vi har mötts under 2000-talet och vi vunnit varannan match? Det är galenskap, det har aldrig hänt, sade Wohlwend till SVT inför matchen.

Men när matchen var igång levde knappast Sverige upp till favoritskapet. Var det till följd av stundens allvar eller en magsjuka som fortfarande spökade?

I vilket fall var det Schweiz som öppnade starkast och till slut tog ledningen.

ZSC Lions-talangen Yannick Brüschweiler stod för en uppåkning över hela plan och ett skott bredvid täckande Filip Westerlund, som till synes skymde målvakten Samuel Erssons sikt.

Pucken gick precis över Västerås-målvaktens benskydd och för första gången i turneringen befann sig Juniorkronorna i ett underläge.

– Jag tycker vi ska hålla oss till vårat, vi har pucken det mesta av tiden. Vi måste komma in lite mer på insidan, få lite mer skott och så vänder vi på det här, säger lagkapten Erik Brännström till C More efter första perioden.

Ny tung period

Under den andra perioden hade Sverige det fortsatt svårt att få spelet att stämma, något som blev tydligt Lucas Elvenes fick ett drömläge i powerplay. Målet var så gott som vidöppet, men på något sätt han målvakten Luca Hollenstein över för att rädda pucken.

Strax därefter fick Valentin Nussbaumer ett friläge efter att han kommit ut från utvisningsbåset. Samuel Ersson fick bjuda på ännu en viktig räddning.

Men när Tomas Montén mannar satte sig i en jobbig sits skulle gropen man grävt bli än djupare. Juniorkronorna klarade först av 18 sekunder spel med två man mindre, men med endast sekunden kvar i spel fem mot fyra kunde Luca Wyss plocka upp en retur och sätta 2-0 till Schweiz.

Med mindre än två minuter av andra perioden fick Nussbaumer ännu en gång komma fri med Ersson efter felpassning av Rasmus Sandin, men skottet gick utanför.

– Sverige brukar oftast kunna var med i matcher och skapa chanser, men idag har det inte funnits något att bygga hopp kring, säger legendaren Jonas Bergqvist som gästade C More-studion under den andra periodpausen.

Hollenstein sänkte Sverige

Pucken ville inte in för Juniorkronorna och Schweizarna gav sig inte en tum.

Det var mindre än halva tredje perioden kvar att spela kom om när Fabian Zetterlund helt fri från utvisningsbåset, men Tim Berni skrinnade ikapp och lyckades störa Färjestad-talangen.

När Rickard Hugg sedan fick tag på pucken stod dessutom Luca Hollenstein trygg i mål.

Den svenska forceringen ökade i intensitet men Hollenstein stod för ett målvaktsspel som Juniorkronorna kommer drömma mardrömmar om.

Med två minuter kvar av matchen fick Samuel Ersson lämna målet för att ersättas av en extraspelare.

Nollan spräcktes aldrig, det blev ingen vändning och Sverige fick se sig utslagna ur JVM i kvarten. Något som inte hänt sedan 2006 - även då gick mästerskapet i Kanada och Vancouver.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är surt. Vi var väl inte på tårna idag, vi har ett bra spel stundtals men det är 0-2 på tavlan och inte så mycket att säga. Det är dåligt, verkligen dåligt, säger Erik Brännström efter matchen.