Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Beskedet: Inga KHL-spelare i landslaget

Flera svenska spelare har valt att spela i den ryska hockeyligan KHL trots det ryska invasionskriget mot Ukraina. Nu meddelar Svenska ishockeyförbundet att spelare i KHL tills vidare inte är välkomna i det svenska landslaget.
– Det handlar om våra grundläggande värderingar, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Om svenskar som spelar i den ryska hockeyligan KHL ska få representera Sverige i landslagssammanhang har varit en fråga sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari.

Nu kommer Svenska ishockeyförbundet med ett besked i frågan: Inga KHL-spelare i landslaget.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget.

Sex svenska spelare kontrakt med KHL-klubbar: Robin Press, Johan Mattson, Adam Reideborn, Fredrik Claesson, Viktor Svedberg och Jakob Lilja.

Gäller tills vidare

Lilja har tidigare sagt i en intervju med Expressen att han skrev på kontraktet med Dynamo Moskva innan kriget bröt ut och han velat bryta det men att inte gick av ekonomiska skäl.

– Jag själv personligen har inte råd att köpa ut mig från detta. Den ekonomiska möjligheten har jag inte. Det är helt enkelt mer pengar än vad jag äger.

I VM i maj fanns inga svenska KHL-spelare med men det motiverades av sportsliga grunder. Nu har alltså förbundets styrelse beslutat att spelare i KHL stoppas tills vidare.

– För oss har det inte handlat om individer utan om ett policybeslut, säger Anders Larsson till TT.

Tre Kronor inleder säsongen med Karjalaturneringen som spelas den 7–13 november.

Sedan tidigare har de svenska landslagen i bandy och basket valt att stoppa de svenskar som spelar i Ryssland. Mest uppmärksamhet fick basketstjärnan Jonas Jerebko, som bara en månad efter Rysslands invasion av Ukraina valde att skriva på för CSKA Moskva. Det trots att 35-åringen avråddes från beslutet och sedan kritiserades hårt för detsamma.

Fakta: Svenskar i KHL

Adam Reideborn, målvakt, CSKA Moskva

Johan Mattsson, målvakt, Avtomobilist Jekaterinburg

Fredrik Claesson, back, CSKA Moskva

Robin Press, back, Severstal Tjerepovets

Jakob Lilja, forward, Dynamo Moskva

* Även Viktor Svedberg, Avangard Omsk, spelar i KHL. 31-åringen representerar dock sedan tidigare Kazakstans landslag.

(TT)

LÄS OCKSÅ: Jonas Jerebko bryter tystnaden om kritiserade flytten

LÄS OCKSÅ: Svenske Jakob Lilja klar för Dynamo Moskva i KHL

LÄS OCKSÅ: Oklara VM-besked när Sverige portar KHL-spelare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.