Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

BESKEDET: Frölundas dom mot Rosseli Olsen

Klockan 14 på torsdagen höll Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler en presskonferens med anledning av Frölundastjärnan Mats Rosseli Olsens planstormning på Gamla Ullevi på måndagen.

Det var en välbesökt presskonferens som hölls i Frölundaborg. Flera norska tv-bolag var där för att höra hur Frölunda tänker agera efter Mats Rosseli-Olsens omtalade inrusning på planen under onsdagens skandalmatch mot Malmö FF. 

Frölunda har tidigare meddelar att Rosseli Olsens agerande kommer att få konsekvenser - någo som Lechtaler bekräftade under presskonferensen. Rosseli Olsen blir dock kvar i klubben.

– Han har två år kvar på kontraktet, vi har beslutat att fullfölja det från vår sida, säger Lechtaler.

Rosseli Olsen är för närvarande på väg för att spela VM med Norge. Enlig Lechtaler är det en ångerfull Frölundaspelare som åker till VM.

– Mats är väldigt ångerfull, han förstår allvaret i det han gjort och mår inte alls bra. Han är ångerfull och splittrad, säger Lechtaler.

På frågan om vilka följder norrmannens agerande kommer att få svarar klubbdirektören:

– Vi tar det här på största allvar och vi kommer att agera och vidta åtgärder, men vad vi gör håller vi internt.

Förklaringen till planstormningen ligger enligt Lechtaler i grupptryck - flera Frölundaspelare var inblandade i skandalen även om Rosseli Olsen var den som sprang in på planen.

– Några spelare höll på och utmanade varandra under kvällen. Det var något det tyckte skulle leda till något positivt, men det tog abnorma höjder och spårade ur. Det finns absolut inget positivt i detta, säger klubbdirektören.

Ett ord som ofta återkommer i de här sammanhangen är "värdegrund" och Lechtaler ombads förklara vad Frölundas värdegrund egentligen innebär.

- Först och främst att vi är ödmjuka och att vi ska vara förebilder. Att begå brott är inte förenligt med det. Vi jobbar mycket med det här, det snurrar hela tiden, men vi är inte framme än. Och en sådan här händelse innebär självklart ett steg bakåt. 

Klubbdirektören fick också svara på om det kunde bli tal om sanktioner mot de spelare som var med och uppmuntrade Rosseli-Olsens inrusning.
- Ja, absolut, vi kommer att gå till botten med det här och vi har pratat med ett par av dem, svarade han.

Han vidhöll dock att alla evetuella åtgärder som klubben kommer att ta ska hållas internt.

Att sponsorer går ut och fördömer händelsen har han full förståelse för.

- Det är en naturlig reaktion. Jag tycker det är bra att de säger att det inte är ok.

Mats Rosseli-Olsen har i ett uttalande uppgett att "han är medveten om att jag kommer att bli avstängd från Gamla Ullevi och kommer på alla andra sätt att ta fullt ansvar för det inträffade.”

Kan det innebära att norrmannen betalar eventuella böter som kan drabba IFK Göteborg?

- Det kan vara en idé. Mer än så vill jag inte säga nu, svarade Lechtaler.

Rosseli-Olsen har polisanmälts för brott mot ordningslagen, ett brott som kan innebära allt från böter upp till fängelse i sex månader.

- Det är viktigt att han blir behandlad som en vanlig medborgare. Att han varken får fördelar eller nackdelar för att han är en Frölundaspelare. Där får lagen gå sin gilla gång, kommenterade Lechtaler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.