Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bara så du vet, Roger – jag kan göra mål också"

När Carl Grundström mötte Roger Rönnberg för första gången spände han sina blå ögon i Frölundas tränare och sa: "Bara så du vet Roger, jag kan göra mål också".

22 spelade matcher in på SHL-säsongen har Frölunda 47 poäng och en överlägsen ledning i tabellen. Och med tio mål, två nya den här kvällen i Ängelholm, är 18-årige Carl Grundström seriens målkung.
Han värvades från Modo Hockey som en hårt arbetande forward, en brunkare som inte hittade mål fler än sju gånger i SHL:s bottenlag den förra säsongen.
– Jag minns att Carl tittade på mig under vårt första möte tillsammans. Han har varit känd som en hårt jobbande spelare, men var noga med att poängtera en sak. Han sa: "Bara så du vet Roger, jag kan göra mål också." Och det tycker jag att han har svarar upp till, berättar Frölundas coach.
Grundström skrattar till åt minnet efter 4–2-segern i Ängelholm.
– Ja, det kan nog stämma ... det är kul när de trillar in! 

Du värvades inte som en målskytt egentligen, eller?

– Nja, jag vet inte det. Offensivt skulle jag gissat på i alla fall. Kanske inte så här, kanske ...

Det första målet för kvällen skulle egentligen inte ha varit mål, för i momentet när Grundström snodde pucken av JVM-kollegan (?) Timothy Liljegren så trippade han samtidigt honom.

Sedan bröt sig Grundström in på en målskytts vis och skickade in pucken bakom Oscar Dansk i Rögles kasse.
– Den är på gränsen den, haha. Men det är bara att spela till domaren blåser.
På det andra målet sköt Grundström högt, till synes igenom Dansk.
– Jag väntade så länge som möjligt, försökte se vad målvakten gjorde. Förr eller senare brukar han släppa första stolpen – och det gjorde han. Det var tur att den gick in! 

Orsaken till Grundströms omvandling till målskytt är förstås miljöombytet. Han känner sig tryggare med puck, både offensivt och defensivt.
– Det är tryggare i toppen av tabellen också. Det blir ingen kris om vi skulle förlora en match, liksom. Då vågar jag göra mer grejer. Det är lite så. 
Var det en hård press i Örnsköldsvik – att folk pratade om er på stan?
– Det är jobbigt att alltid åka och förlora, det är det. Även om det gick helt okej för mig förra säsongen så är det självklart mycket roligare att åka och vinna, säger Carl.

Nu känns du som rätt säker i Tomas Monténs JVM-trupp?

– Äh, det får du fråga honom om. 

Fast toppar du SHL:s skytteliga så spelar du JVM också?

– Jag får väl hoppas det. 

Om vi glömmer Grundströms två mål för några sekunder, så har Simon Hjalmarsson efter tolv mållösa kamper också hittat nät med gummitrissan igen.

Hjalmarsson har hittat formen mer och mer på slutet – och när Joel Lundqvist serverade ett smörpass bakom kassen så var Hjalmarsson plötsligt den där målskytten som han var när han lämnade Linköping.
Pang, liksom.
– Jag tror säkert att det betyder mycket för honom själv, i skallen. För mig och det övriga laget betyder det inte så mycket – för han jobbar så hårt och gör sitt bästa dag in och dag ut, säger coach Rönnberg.
Det blev 1–3 där – och tio sekunder senare var det dags för SHL:s målkung Grundström. 

Till lördagens match mot Linköping i Saab Arena återkommer avstängde Sean Bergenheim, plus att Rasmus Dahlin går in på backplats.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.