Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Back klar för Frölunda – ansluter från finska ligan

SHL har värvningsstopp – men Frölunda HC presenterar spelare.
Först in: Backen Jens Olsson, 35 – som ses som en ny David Printz.
– Det är lite så vårt tankesätt varit, säger sportchef Fredrik Sjöström om värvningen från TPS Åbo.

Frölunda fyller alltså på backsidan med ett rutinerat nyförvärv. 35-årige Jens Olsson ansluter efter en säsong i schweiziska Genève-Servette och finska TPS, men för den svenska publiken är han mest känd från sin tid i Malmö Redhawks. Där spelade han sju säsonger i A-laget i både Hockeyallsvenskan och SHL.

– Det känns rätt underbart nu. Att komma ut med det, det har varit klart ett tag, säger Jens Olsson i en intervju som publicerats på Frölundas Youtube-kanal.

Vad är det för spelartyp som Frölunda får in till nästa säsong då? Så här beskriver Olsson sig själv som spelare.

– Jag är ganska allround, kan spela både offensivt och defensivt. De senaste säsonger har det i första hand handlat om spel i egen zon och att sätta stopp för motståndarna. Sen försöker jag vara kreativ som spelare och fysisk i mitt spel även om jag inte är en av de största i ligan, säger Olsson.

Olsson är alltså 35 år gammal – och får ses som en läromästare för de yngre backar som Frölunda kommer att presentera senare i veckan. Både Mattias Norlinder (Modo Hockey) och Filip Johansson (Leksand) är ju födda år 2000.

– Det är lite så vårt tankesätt har varit. Med det sagt vill jag också vara tydlig med att vi inte uteslutit David Printz ur ekvationen med det här. Det lever fortsatt. Men det är det tänket vi har. Vi kommer att ha unga backar nästa år – och Jens Olsson kommer att vara lite som "Printzen" har varit. Du får kanske köpa rollen lite grann, men även som vi sett med David så har han varit väldigt värdefull för oss och fått spela väldigt mycket. Det är lite samma tema, förklarar Fredrik Sjöström.

Ser ni en liknande utvecklingsmöjlighet på Olsson?

– Ja, ålder är en sak. Men Joel Lundqvist gör det fortfarande bra, bevisligen. Det är mixen vi vill åt. Vi kan inte ha ett helt lag fullt med unga spelare. Vi behöver karaktärer för att leda de unga spelarna i rätt riktning, vara ett stöd till dem. Och Jens har vi haft jättebra diskussioner med tidigare. Det är viktigt att man kan köpa läget och tänka på lagets bästa. Det fanns en diskussion redan innan transferfönstret stängdes.

Kontraktet är skrivet på två säsonger – fram till 2022.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.