Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Börje Salmings liv blir dramaserie

Börje Salming var en av de första svenskarna i NHL.
Nu blir den blågule hockeylegendarens resa en dramaserie.
– Det är verkligen hedrande, säger Salming till Sportbladet.

Få svenskar har samma status i hockeynationen Kanada som Börje Salming. Den svenske backlegendaren var den av de första blågula spelarna i NHL blev snabbt en älskad ikon i Toronto Maple Leafs.

Nu kommer snart 70 år gamla Börje Salmings resa från Kiruna till hockeyns meka filmatiseras. Det är Viaplay som i samarbete med Warner Bros som bestämt sig att släppa en dramaserie där Valter Skarsgård ska spela Salming.

LÄS MER: Salming bemöter Ibrahimovic kritik

– Det är ju verkligen hedrande och spännande att de ska göra en filmatisering av mitt liv. När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv. Med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering, säger Börje Salming till Sportbladet.

Efter Kiruna AIF gick Börje Salming till Brynäs IF innan flytten till Nordamerika. Bild: BILDBYRÅN
Efter Kiruna AIF gick Börje Salming till Brynäs IF innan flytten till Nordamerika. Bild: BILDBYRÅN

Regissören om Salming: ”En sann svensk hjälte”

Börje Salming började sin karriär i Kiruna AIF innan han via Brynäs IF tog klivet över till Nordamerika. Svensken blev snabbt respekterad för sin stryktålighet och tuffhet i en tid då många lag var ökända för att spela fult.

LÄS MER: Förlust för Bäckström i 1 000:e NHL-matchen

– Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Börje Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då, säger regissören Amir Chamdin till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.