Börje Salming hyllades i SHL

Hockeylegendaren Börje Salming hyllas vid alla matcher i SHL, herrallsvenskan och SDHL under helgen.
I Göteborg skanderade Frölundas klack Börje Salmings namn vid första nedsläpp i SHL-matchen mot Linköping, som en spontan hyllning.

ANNONS
|

I torsdags kom beskedet att Börje Salming somnat in, 71 år gammal.

Det var sedan tidigare bestämt att Salming i omgång 21 i SHL skulle hyllas och att Börje Salmings ALS-stiftelse skulle uppmärksammas. Efter torsdagens besked blev det givetvis extra känslosamt.

I Scandinavium skanderade publiken Salmings namn i matchen mellan Frölunda och Linköping vi första nedsläpp.

Senare stannade matchen upp vid det första powerbreaket, efter 10.04. Speakern läste en kort minnestext om Börje Salming. Alla i arenan stod upp och applåderade i en minut.

Känslosamt i Brynäs

Det var i Brynäs som Börje Salming gjorde sig ett namn inom topphockeyn i början av 1970-talet och det var därifrån han värvades till Toronto för sin banbrytande NHL-karriär.

ANNONS

Salming hyllades i Gävle inför Brynäs hemmamatch mot HV71 och publiken applåderade taktfast i flera minuter innan ett känslosamt tal hölls.

Brynäs lagkapten Anton Rödin lade också ned en röd ros på isen.

– Finland och Sverige har en hatkärlek (i ishockey), men Börje gick ovanför den och var idol också för de unga hockeykillarna i Finland, sade Brynäs finländske tränare Mikko Manner till C More.

”Jag såg Brynäskaptenen lägga ner rosen”

ALS-sjuke Kenny Widell åkte 80 mil tur och retur för att delta i hyllningarna och var tagen efteråt.

– Hela hyllningen var gripande och det kom fina tårar för Börje och alla andra som är drabbade av ALS, säger han.

Brynäs mångårige speaker Kenth Larsson sammanfattade mångas känslor när han avslutade sitt känslosamma tal med orden:

– Börje har gjort sitt sista byte. När ni går hem i kväll, titta upp mot skyn, för där finns en ny stjärna.

Kenny Widell var djupt rörd och berörd.

– Jag såg Brynäskaptenen lägga ner rosen. Det var så vackert och stort. Att bägge klackarna går ihop och hyllar Börje är vackert också, säger han.

"Ett föredöme"

Kenny är HV-supporter men kärleken till Börje Salming går över alla gränser.

– Börje har alltid varit en ikon inom hockeyn. Han är ett föredöme, säger den 45-årige Lidköpingsbon som var på plats i Gävle med vännerna i gänget "Gruvsystrarna" och fortsätter:

ANNONS

– Jag är en inbiten HV71-fantast och en i gänget hörde att SHL skulle hedra Börje i omgång 21. Att det blev en bortamatch i Gävle mot Brynäs som Börje har spelat för blev en fin slump.

Men det var inte bara de många milen som gjorde resan till Gävle till en utmaning.

I somras fick Kenny, precis som Börje Salming, veta att han har drabbats av ALS.

Sjukdomen bryter ner nervceller och sprider sig successivt genom kroppens nervsystem tills dess den sjuke blir förlamad, inte kan andas och dör.

Pengar för varje mål

I dag finns bromsmediciner men inget botemedel och Kenny har på tre månader tappat i såväl muskelstyrka som balans samt har förlorat talet och kommunicerar nu genom tekniska hjälpmedel.

– Min kamp mot ALS är lika stor som Börjes var. Jag åker till Karolinska för att vara med i studier som ska hjälpa forskarna att testa nya bromsmediciner för ALS-drabbade, berättar Kenny Widell som fått besked av läkarna att han har tre till fem år kvar att leva.

– Det hela blev på lite mer allvar när jag och Börje i stort sett kom ut samtidigt med våra historier. Den öppenheten som Börje har visat kommer att hjälpa många ALS-drabbade, deras familjer och forskningen i framtiden, säger Kenny Widell.

ANNONS

SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL kommer tillsammans att donera 1 000 kronor för varje mål som görs i de tre serierna den här helgen. Speciellt framtagna puckar kommer dessutom att signeras av målskyttarna och auktioneras ut till förmån för Börje Salmings stiftelse.

"Har satt ALS på kartan"

Samtidigt pågår en ständig insamling av pengar till forskningen genom Kenny, hans familj och vänner genom olika event samt genom Hjärnfondens hemsida och UF-företaget Brain Band som en väns dotter dragit i gång.

– Mitt kall är att få göra skillnad och ge hopp till andra så länge som jag kan samt att få bidra till den viktiga forskningen och sprida kunskap om ALS i Sverige, säger Kenny som tillsammans med vänner sålde sina Brain bands till både HV- och Brynässupportrar i pauserna.

– Tyvärr är ALS i nuläget en obotlig sjukdom då brist på forskning tidigare har hållit lösningen av sjukdomen kvar i mörkret. Med mer pengar kan forskningen utökas och ju fler studier som görs desto närmare kommer man ett botemedel säger Kenny Widell och avslutar:

– Jag tror inte att jag själv får uppleva ett botemedel men jag vill bidra till att andra får göra det. Börje har satt ALS på kartan och där vill jag fortsätta kampen.

ANNONS

Börje Salming var född i Kiruna. Han avled i ALS i torsdags, 71 år gammal. Redan samma kväll hölls tysta minuter, i första pausen, i de SHL-matcher som spelades då.

Kenny Widell.
Kenny Widell. Bild: Mats Åstrand/TT

LÄS MER:För mig kommer Börje Salming alltid att leva

LÄS MER:Börje Salmings sista tid i livet

LÄS MER:Sorgen efter Börje Salmings död

LÄS MER:Erika Holst om mötet med Börje Salming

LÄS MER:Salmings läkare: "Ovanligt snabbt förlopp"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS