Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Jerrevång/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Avliden HV-supporter hånades med banderoll

En läktarskandal utspelade sig när HV71 gästade Linköping under torsdagens SHL-omgång. Några av hemmafansen ska under matchen hånat en avliden HV-supporter.
Nu väljer LHC att ta avstånd.

En ung HV71-supporter avled i somras efter en mc-olycka i Huskvarna. När Jönköpingslaget, under torsdagen, åkte upp på E4:an för att gästa rivalen Linköping valde några av hemmasupportrarna att håna den avlidne supportern med ramsor och en banderoll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu väljer Linköping att ta kraftfullt avstånd från supportrarna som låg bakom hånet.

– Vi tar givetvis kraftfullt avstånd ifrån detta och utreder nu saken. Det är långt över gränsen och inte okej någonstans och heller absolut inte i vår eller någon annan arena, säger klubbdirektören Anders Mäki i ett pressmeddelande.

"En smärre katastrof"

Linus Josefsson, styrelseledamot i HV71:s supporterklubb North Banks, var på plats i Saab Arena under torsdagen.

– Först hörde jag några som sa att de hånade honom, sen tittade jag mot LHC-klacken och då såg jag att de stod där med banderollen och gjorde gester. Jag började skaka, det var obehagligt, säger han till Jönköpings-Posten.

Han får även medhåll från Linköpings supporterklubb, White Lions, ordförande Niclas Wilhelmson.

– Det är totalt fördömande från vår sida. Det är hål i huvudet på de här personerna som gör något sådant. Vi har en viss jargong med HV-supportrarna men det här är att gå alldeles för långt. Det är en smärre katastrof, säger han.

Utredning igång

Nu ska LHC säkra händelsen genom kamera- och vittnesuppgifter för att vidta åtgärder och ska också polisanmäla händelsen.

–Vi som förening kommer att göra det vi kan och också för rättssäkerhetens skull ta hjälp av ordningsmakt för reda ut konsekvenserna för de inblandade. I vårt fall gäller så kallad arrangörsavstängning och därefter gäller den juridiska möjligheten som rättssamhället svarar för", säger Mäki.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.