Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Artemij Panarin anklagas för misshandel – tar tjänstledigt

New York Rangers stjärna Artemij Panarin anklagas för en misshandel i ryska medier och väljer att ta tjänstledigt.
Rangers menar dock att det ska handla om politisk svartmålning efter att Panarin valt att stötta den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj.
”Detta är tydligt en skrämseltaktik mot honom”, skriver klubben i ett uttalande.

Artemij Panarin är en av NHL:s och Rysslands största stjärnor. Inför förra säsongen skrev 29-åringen ett sjuårskontrakt med New York Rangers värt omkring 674 miljoner kronor.

Ryske stjärnan har inte gjort publiken på Manhattan besviken och har hittills den här säsongen stått för 18 poäng på 14 matcher.

Nu väljer Panarin dock att ta tjänstledigt från klubben, det meddelar Rangers på sociala medier.

Anledningen ska vara en artikel i Ryssland där Andrej Nazarov, som var tränare för Panarin i KHL mellan 2010 och 2012, anklagar honom för en misshandel i Riga 2011 – samt att han därefter ska mutat polisen med 40 000 euro.

Det finns dock ett faktum som gör att folk reagerar på att uppgifterna kommer ut just nu – tio år efter att händelsen ska ha ägt rum.

Enligt NHL-klubben ska det snarare handla om en reaktion på att Artemij Panarin visat sitt stöd för den fängslade oppositionsledaren och regimkritikern Aleksej Navalnyj på Instagram i januari.

”Artemij förnekar kraftigt och entydigt alla anklagelser i denna fabricerade historia. Detta är tydligt en skrämseltaktik mot honom för att han varit frispråkig kring de senaste politiska händelserna.

Artemij är naturligtvis och orolig och kommer lämna laget för en tid.

Rangers stöttar Artemij helhjärtat och kommer att jobba med honom för att identifiera källan till dessa ogrundade anklagelser”, skriver klubben i ett officiellt uttalande.

LÄS MER: Navalnyjs fängelsedom står fast

Kritiserat Putin tidigare

Artemij Panarin har inte varit rädd för att säga vad han tycker och har vid flera tillfällen kritiserat den sittande presidenten Vladimir Putin.

Sommaren 2019 berättade Panarin i en intervju på Youtube att han inte vill ha kvar Putin som ledare för Ryssland.

– Jag tror att Putin inte förstår vad som är rätt eller fel längre. Rent psykiskt är det svårt för honom att analysera situationer på ett nyktert sätt. Han har många människor omkring sig som påverkar hans beslut, sa han i intervjun enligt Sportbladet, och fortsatte:

– Men om alla omkring dig i 20 år säger till dig vilken bra man du är och hur bra du gör ditt jobb, så kommer du aldrig se dina egna misstag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.