Alfredsson klar för Detroit

ANNONS
|

Daniel Alfredsson lugnade många Ottawa-supportrar när han meddelade att han tänker fortsätta spela ishockey. Det var dock inte läge att andas ut.

Kort efter beskedet visade Stanley Cup-finalisterna Boston Bruins öppet sitt intresse för Ottawa-kaptenen. Och under fredagen kom slutligen punkten– 40-årige Daniel Alfredsson lämnar Ottawa Senators för spel iDetroit Red Wings.

– Det var ett extremt svårt beslut att ta, men jag känner att det här är rätt för mig, sa Alfredsson under en presskonferens under fredagen.

Anledningen bakom klubbytet är drömmen om att få lyfta Stanley Cup-pokalen innan skridskorna hamnar på hyllar.

– Det har fortfarande inte riktigt sjunkit in, men jag gör det här för mig själv. Ett själviskt beslut, men jag vill vinna Stanley Cup. Det var en prioritet för mig.

ANNONS

Enligt kanadensiska TSN handlar det om ett ettårskontrakt som med bonusar kan ge "Alfie" upp till 5,5 miljoner dollar, ungefär 37 miljoner kronor.

Under sin tid i Ottawa har Daniel Alfredsson bland annat vunnit utmärkelsen Årets rookie (efter debutsäsongen, 1995/1996). 2007 nådde han tillsammans med laget finalen i Stanley Cup, en final man dock förlorade med 4–1 i matcher motAnaheim Ducks.

Detroit Red Wings är sedan tidigare en klassisk svenskklubb, där bland annat spelare som Niklas Lidström och Tomas Holmström utvecklats till superstjärnor och älskade profiler.

I klubben finns sedan tidigare svenskarna Henrik Zetterberg,Johan Franzén,Niklas Kronwall,Jonathan Ericsson,Jonas Gustavsson ochMikael Samuelsson.

– Att han vill ta chansen att komma till oss och försöka vinna någonting känns sjukt bra. Det är oerhört stort att han valde Detroit, jag är rätt säker på att det fanns 30 andra lag som ville att han skulle spela för dem. Jag tror han kommer passa in riktigt bra, det blir sjukt bra, säger Detroits Niklas Kronwall till expressen.se.

Säsongen 2012/2013 slogs Detorit ut ur Stanley Cup-slutspelet avde blivande mästarna Chicago Blackhawks i den andra ronden, med 4–3 i matcher.

Alfredsson var inte enda svensk att lämna Ottawa under fredagen – hanfår sällskap av Jakob Silfverberg, i alla fall till flygplatsen. Under fredagen meddelande klubben via Twitter att 22-årige Silfverberg ingår i ett paket som byts bort mot Anaheim-stjärnan Bobby Ryan.

ANNONS

Daniel Alfredsson var inte ensam om att byta klubb i NHL-ishockeyn på fredagen. Här är flera spelaraffärer från Nordamerika:

Viktor Stålberg, forward, lämnade Chicago för Nashville.

Jakob Silfverberg, f, lämnade Ottawa för Anaheim.

Matt Hendricks, f, lämnade Washington för Nashville.

Stephen Weiss, center, lämnade Florida för Detroit.

Dan Ellis, målvakt, lämnade Carolina för Dallas.

Andrew Ference, back, lämnade Boston för Edmonton.

Tyler Kennedy, f, lämnade Pittsburgh för San Jose.

Peter Regin, c, lämnade Ottawa för NY Islanders.

Nathan Horton, f, lämnade Boston för Columbus.

Ray Emery, mv, lämnade Chicago för Philadelphia. (TT)

ANNONS