Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Alfredsson hyllas av Frölunda: "Han var bäst i sin klass"

Han kom in sent under lockoutsäsongen 2004-05 men gjorde stort avtryck direkt. Daniel Alfredsson, 47, visade klass och var starkt bidragande till guldet – nu ska han hyllas av Frölunda.
– Det är en fantastisk hockeyspelare, det här är han värd, säger Joel Lundqvist.
– Jag har alltid beundrat honom och sett upp till honom, säger Roger Rönnberg.

Redan till säsongen 1995-96 stack Daniel Alfredsson över till NHL och Ottawa Senators. Där blev det succé direkt för göteborgaren som gjorde 61 (26+35) poäng under sin debutsäsong. Totalt blev det 1 246 matcher i världens bästa liga och 1 157 poäng.

Det blev även ett SM-guld för Daniel Alfredsson.

Detta under lockoutsäsongen 2004-05 när han kom in sent. Under grundserien blev det bara 15 matcher men trots det hela 17 poäng. I slutspelet var han i en klass för sig och gjorde tolv mål och sex assist när Frölunda tog hem SM-guldet.

"En spelare som jag alltid har beundrat"

Mot Växjö på lördag ska han hyllas för sina insatser för Frölunda och svensk hockey. Detta då han valts in i den svenska hockeyns hall of fame.

– Daniel Alfredsson är en spelare som jag alltid har sett upp till och som jag har beundrat på avstånd i alla år. Det är en kille som har stått för många saker som Frölunda vill vara idag. Vältränad, seriös och att alltid jobba hårt. Han var alltid en av de bäst tränade spelarna och en som alltid hade den bästa attityden. Han har varit med och byggt en anda som fortfarande finns kvar i spelare som Joel och Lasu. Han har varit med och satt en standard och det är häftigt att vi får fira honom, säger Roger Rönnberg.

En spelare i dagens Frölunda har spelat med Daniel Alfredsson och var med redan under den där lockoutsäsongen för 14 år sedan.

Lundqvist hyllar Alfredsson

Givetvis är det Joel Lundqvist vi pratar om.

– "Affe" var en fantastisk hockeyspelare så det här är han verkligen värd! Helt klart, säger Joel Lundqvist.

Hur var det att lira med honom?

– Det är klart att det var speciellt. Jag kommer ihåg när han kom in och var en avgörande faktor direkt. Han gjorde mycket avgörande mål för oss och man såg hur han verkligen var bäst i sin klass och på det han gjorde. Han höll den höga nivån hela sin karriär i NHL och det är fantastiskt.

Hur var han som person?

– Han är faktiskt äldre än mig ... så mycket har vi inte umgåtts! Men vi träffades en del på somrarna och han var alltid glad och positiv och skämtsam. Sen har vi inte umgåtts så mycket på senare år men det var en härlig lagkamrat som tog mycket ansvar och alltid var ödmjuk.

Vad utmärkte honom på isen?

– Oj, han hade ju haft en karriär i Frölunda innan jag kom in men den nivån han visade i spelet ... det var verkligen att om du ska vara en världsspelare så är det såhär du spelar. Man fick se det på nära håll och vad som skiljer och han visade verkligen upp det. Det var väldigt kul att få vinna tillsammans med honom, säger Joel och fortsätter:

– Han blev den sista pusselbiten för oss den säsongen och en avgörande faktor för oss med den superspetskvalitén som han hade i sitt spel.

Den här gången är det Daniel Alfredssons tur att hyllas. Senast var det alla spelare som passerat 500 matcher i Frölunda och dessförinnan har på senare år spelare som Patrik Carnbäck, Ronnie Sundin och Niklas Andersson fått se sina tröjor hissas i Scandinavium.

Gemensam nämnare för de här spelarna?

Jo, att de har spelat med Joel Lundqvist som bevisligen har varit med ett tag.

– Haha! Det där tänker jag inte på ... det är kul att få vara med om de här stunderna och hylla "Affe" nu. Sen blir jag ju påmind hela tiden om åldern ... jag har ju spelat med barn till de som jag tidigare har spelat med ... åren går men så är det bara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.