Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

17 SHL-spelare vi älskade att hata

SHL-historien är full av profiler som har älskats av de egna fansen, och samtidigt "hatats" av motståndarnas spelare och supportrar. En av dem är Frölundalegendaren Anders "Bros" Broström.

Broström spelade i Frölunda 1976-1984 och var extremt populär i Scandinavium. Den storvuxne och tuffe backen vann utvisningsligan i SHL (Elitserien på den tiden) fyra gånger, men gjorde också en hel del poäng. Han hade därmed alla "de rätta" ingredienserna för att bli ett hatobjekt bland motståndarnas supportrar.

Läs även: Här är världens bästa hockeybröder

Läs även: Från fjuniga rookies till ärrade veteraner

Titeln på Broströms självbiografi, "Älskad eller hatad", säger det mesta om Hockeysveriges känslor för Frölundas lagkapten 1979-1981.

I början av 1980-talet avskyddes han utanför Göteborg. Och för Expressen har han berättat om hur publiken i Gävle kastade ägg mot honom i årtiondets första SM-final, mot Brynäs. Den följande säsongen spelade han under mordhot i semifinalen mot AIK.

– Hotet ringdes in till polisen en timma före nedsläpp. "Anders Broström skulle dö". Men själv informerades jag aldrig. Direkt efter slutsignalen kom tio poliser framrusande för att skydda mig, sade Boström i en intervju 2013.

Läs även: Heta känslor i hockeyslutspelet – här är fem klassiska utbrott

I bildspelet högst upp i artikeln finns 17 profiler som älskades av det egna lagets supportrar, men som hatades i Sveriges övriga islador. Listan toppas av SHL:s mest utvisade spelare genom tiderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.