Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TOBIAS STERNER

16-åring från Skövde uttagen i landslaget

Hon är bara 16 år men har redan tagits ut i Damkronorna. Lina Ljungblom från Skövde har valt en egen väg mot elithockeyn. Istället för spel med någon SDHL-klubb spelar hon med killar i Skövde IK:s J18.

När nya förbundskaptenen Ylva Martinsen tog ut sin första landslagstrupp var det ett namn som fick de nyfikna att höja på ögonbrynen lite extra. 16-åriga Lina Ljungblom från Skövde var klart yngst i den 22 spelare stora truppen – och den ende som spelar med killar.

– Jag blev jätteglad givetvis. Den lilla klumpen i magen som jag haft släppte, säger Ljungblom till Sportbladet.

Ljungblom visade klassen på förlägren på Bosön och i Uppsala inför den fyrnationsturnering i tjeckiska Hodonin som blir Damkronornas första matcher efter Leif Boork-tiden. Förbundskapten Martinsen har god koll på sitt stjärnskott efter att de var med och tog JVM-silver tillsammans i vintras.

– Det tycker jag faktiskt känns jättebra. Vi har lärt känna varandra bra och det känns jättetryggt, säger Ljungblom.

"Får lära sig använda kroppen mer"

Samtliga av de övriga spelarna i Damkronorna tillhör en SDHL-klubb. Luleå har flest representanter i landslaget då hela sju spelare från föreningen är uttagna till turneringen. Men Lina Ljungblom har valt en annan väg. Hon spelar med killar i Skövde IK:s J18 i hemstaden.

– Jag tror att den hockeyn killarna spelar har passat mig bättre. Man får lära sig att använda kroppen mer. Människorna i Skövde har stöttat mig och hjälpt mig på vägen och jag har tränare och killar som hjälpt mig. Att bo hemma gör också att jag slipper tänka på annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.