Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Är laddad för att vinna SM-guld"

2012 var han en av juniorkronornas största talanger, därefter blev han en bortglömd högerforward i farmarligan AHL. Nu söker Friberg revansch i Frölunda HC. – Nu är jag bara laddad för att vinna SM-guld, säger när GP möter honom.

Han är Skövde-killen som slog igenom med dunder och brak när han var en av Juniorkronorna som, 2012, gav Sverige det första JVM-guldet på 31 år. Må så vara att Mika Zibanejad blev superhjälten med det avgörande målet när han kom helt fri, under "sudden death", mot den ryske målvakten Andrei Vasilevskiy. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men med sina nio mål var det Max Friberg som blev turneringens skyttekung. 

– Det mesta studsade ju rätt, jag spelade i en bra kedja och det var bra att pricka formen när det gällde som mest. Det är klart att jag är nöjd med den turneringen, säger Max Friberg fem år efter Sveriges senaste JVM-guld.

Hur mycket påminns du om guldet av folk hemma i Skövde?

– De flesta kommer ju ihåg mig från den turneringen. Det är ju både positivt och negativt, man vill ju såklart skapa nya minnen och inte bara bli ihågkommen på grund av en turnering för fem år sedan. 

"Blev ju utbuad under resten av turneringen"

I Kanada blev han dock mest ihågkommen för en viss målgest. Efter att han satt sin straff mot Schweiz valde nämligen Friberg att fira målet genom att "rida på sin klubba" likt en kvast förbi avbytarbänkarna. 

En målgest som inte uppskattades av publiken i Calgary. Detta då den ökände slagskämpen David "Tiger" Williams, som spelade för rivalerna Vancouver, använde den målgesten.

Vilket Friberg fick reda på efter matchen.

– Jag skulle aldrig gjort det om jag visste att de skulle bli så sura. Det var lite ståhej där i några dagar, jag blev ju utbuad under resten av turneringen…så lite avtryck gjorde man i alla fall.

"Önskar jag kunde njuta mer"

Efter guldet var det många som trodde att en NHL-plats var att vänta för den då 20 år gamla högerforwarden. Efter en säsong i Timrå bar det av mot Nordamerika för att jaga en plats i Anaheim Ducks.

Men debuten kom att dröja för Friberg som fick husera i farmarlaget Norfolk Admirals i ett och ett halvt år innan han fick skrinna ut i Honda Center med sitt Anaheim Ducks för att möta Vancouver Canucks.

– Jag önskar jag kunde njuta mer av det, men man hade ju press på sig att prestera samtidigt.

Har du något speciellt minne från den matchen?

– Ja, vi hade sagt att det var en annan kedja som skulle spela mot Sedinarna, så om jag såg dem på isen så skulle jag av isen. Det var någon gång när jag var ute och såg dem snurra runt som jag tänkte ”Fan, här ska jag inte vara”.

Efter debuten fick Friberg återigen spela AHL-hockey och under hans fyra år i AHL blev det endast sex matcher i världens högsta liga. Men trots detta är det med positiva ögon som han ser tillbaka på äventyret i Nordamerika.

– Trots att jag inte blev någon NHL-spelare så ser jag det som fyra positiva år.

Hur skiljer sig AHL mot andra ligor skulle du säga?

– Det är väl inte lika utvecklat med spelidéer, mer ”tuta och kör”. Men de flesta NHL-spelarna har ju gått genom AHL och det är många unga talanger, så det är en underhållande liga.

Hur ser du på NHL-drömmen idag?

– Den ger jag aldrig upp, jag tror alla hockeyspelare håller fast vid den. Jag var där en liten sväng och fick mersmak.

Rönnberg en del i valet av klubb

Till slut kom beslutet att vända hem till Sverige för att spela med Frölunda.

– Jag var väldigt glad när de hörde av sig, Frölunda låg ju väldigt högt på min ”prio-lista”.

Väl i Frölunda blir det ett kärt återseende för Friberg. I sitt nya lag hittar han Johan Gustafsson, guldmålvakten från JVM, samt Roger Rönnberg som var förbundskapten för juniorkronorna 2012. Att få Rönnberg som tränare vägde till viss del in i beslutet att komma till Göteborg.

– Ja, jag tycker att helheten var väl det viktigaste. Men jag vet ju såklart hur Roger fungerar med sitt ledarskap och det har ju passat mig tidigare, jag trivs med höga krav. Något som han står för.

"Är laddad för att vinna SM-guld"

Väl tillbaka i Sverige ligger nu allt fokus på nuet för Max Friberg. Tiden i Nordamerika är, för tillfället, ett minne blott och nu har han siktet inställt på Le Mat-pokalen.

– Jag försöker att inte tänka på det. Klart att det var målet att spela mängder av matcher i NHL, men det tjänar jag inget på nu. Nu är jag bara laddad för att vinna SM-guld och CHL-titeln med Frölunda, det känns skönt att vara i Göteborg och jag tänker inte så mycket på det som har varit. 

Vad har du för personliga mål?

– Jag kan inte säga att jag satt upp några mål när det kommer till poäng, jag vill bara hjälpa laget att vinna.  

Under försäsongen har den 25-åriga anfallaren varit en stor del av Frölundas offensiv och tränare Roger Rönnberg har kallat Max Friberg för "en underbar spelare".

Men ödmjukt nog skriver Skövdesonen själv inte under på det uttalandet.

– Nej, det är jag nog inte, skrattar Friberg innan han forstätter:

– Men jag kommer göra mitt yttersta varje gång jag är på isen.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.