"ÄNTLIGEN!"

ANNONS
|

Tidigt imorse kom de första rapporterna. Denver Post var allra först. "NHL-lockouten är över". Parterna har kommit överens och bara formaliteter återstår.

ÄNTLIGEN!

Att mångmiljonärerna på båda sidor inte kunnat komma överens förrän nu är inget annat än skamligt. Ända sedan efter förra lockouten 2005 har man vetat att avtalet skulle gå ut. Ändå är det ingen som bekymrat sig över att jobba fram ett nytt förrän inför den här säsongen.

Det skulle behövas hot om stämningar, hot om att ställa in hela säsongen och medlare innan NHL och spelarfacket (en halv säsong för sent) kunde enas om att göra det som båda vill göra mest av allt. Spela hockeymatcher.

ANNONS

Jag är inte dummare än att jag inser att det handlar om förhandlingstaktik. Att båda parter vill ha så stor del som möjligt av den gigantiska kakan.

Ägarna säger: Flera klubbar går så mycket minus att vi sparar pengar på att inte spela alls.

Spelarna säger: Vi är produkten, vi borde få den största delen av kakan. De klubbar som går bra kan dela med sig till de andra.

Men kom igen.

NHL-anställda har fått gå ner i arbetstid. Flera av klubbarna har sagt upp personal. Och tänk på alla runt omkring. Korvgubbar utanför arenorna, biljettförsäljare och alla andra som har ett arbete som hänger på att det spelas ishockey. Det är de personerna som drabbas mest.

Ägarna går det ingen nöd på. Spelarna kan åka och spela hockey någon annanstans (förutom i Sverige på grund av Hockeyligans helt obegripliga beslut om att inte tillåta det).

Nåja. Nu sätter säsongen igång igen. Förhoppningsvis kan det göra att folk får tillbaka gamla jobb och att fansen förlåter och faktiskt kommer tillbaka till arenorna.

Jag hade gärna sett Henrik Lundqvist i Scandinavium men i slutändan är jag faktiskt en av få som hellre ser NHL-spelare i NHL än i Frölunda.

Redan i mitten av januari kan ligaspelet vara igång och med 50 omgångar plus normalt slutspel blir det en NHL-säsong som "blir på riktigt".

ANNONS

Vilka som vinner är som vanligt helt omöjligt att förutspå. Men några kandidater vill jag ändå slänga ur mig:

Minnesota Wild för att klubben har värvat klokt och stort.

New York Rangers för att Henrik Lundqvist spelar där.

Los Angeles Kings för att klubben fått behålla sitt segerlag.

Detroit Red Wings för att det är Detroit Red Wings.

Pittsburgh Penguins för att laget har det bästa spelarmaterialet.

HISS

Världens bästa hockeyliga sätter igång igen! Där går det snabbare och spelas vackrare än någon annanstans.

DISS

NHL-spelare som gnällde över att de inte "fick spela" även om det var på grund av att de själva inte gick med på NHL:s villkor.

ANNONS