Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Stefan Ishizaki och Nils-Eric Johansson applåderar supportrarna som kommit till lördagens träning inför Djurgårdsderbyt.

Ishizaki: "Man blir förbannad"

Efter tre dagars matchfixningskaos jobbar AIK för att ladda om. För laget gäller det att lyckas skifta fokus till det allsvenska derbyt mot Djurgården på måndag.

Nyheten slog ned som en bomb i torsdags: En, eller flera, spelare i AIK har slagit larm om att de erbjudits pengar för att påverka resultatet mot IFK Göteborg och den allsvenska stormatchen skjuts därför på framtiden.

- Först så var det väl lite besvikelse, för jag ville väldigt gärna spela matchen i torsdags. Det kändes som om vi var på g. Det var den första känslan, det kanske var lite egoistiskt, men sedan blev man förbannad liksom. Man vill inte att sånt här ska förekomma, säger Stefan Ishizaki.

Jobbar på tilliten

Han och övriga spelare fick reda på det när de kom till vad de trodde var matchsamlingen inför Göteborgsmatchen i torsdags. Enligt uppgifter ska det ha varit en före detta spelare i laget inblandad i matchfixningsförsöket.

- Det var extremt överraskande. Det gick från noll till hundra direkt, säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson. Jag blev liksom arg och frustrerad, lite ledsen, lite rädd. Det är ganska mycket som bubblar upp just där och då.

Klubben satte direkt igång med krishantering, både med hjälp av interna och externa krafter. Mycket handlar om samtal, för att se till att det fortfarande finns tillit inom gruppen.

- Vi beslutade oss direkt för att vi behövde hjälp, säger sportchefen Björn Wesström. För hur ska vi se på varandra, hur ska vi se på spelade matcher, hur ska vi se på varandra framöver? Om någon missar, gör något konstigt eller tar ett gult kort? Det går ju att spela pengar på hörnor och inkast, liksom. Så hur ska vi förhålla oss till det?

Stor publik

- Samtidigt, om vi skulle springa runt och misstänkliggöra och inte lita på varandra, då kan vi skita i det här. Då lägger vi ner. Så det vi har framför oss är att vi litar på varandra och så kör vi. Den spelaren som slog larm har nu har visat vägen för oss. Vi tar rygg på honom.

När laget tränade på lördagen letade sig runt 400 supportrar till klubbens anläggning i Karlberg i Stockholm, för att iaktta och stötta sitt lag.

Spelare och publik applåderade varandra när träningen var över i försommarvärmen.

- Det är fantastiskt. Vi är en familj, det är den känslan man får. Vi är en stor klubb, men i slutändan så är vi en familj. Man kan börja ifrågasätta saker och det är inte bra för en grupp. Men jag tror inte vi har gjort det. Vi har slutit samman och står enade, säger Stefan Ishizaki.

Fotbollen en flykt

Matchen som väntar på måndag lär bli speciell, och inte bara på grund av det inträffade. Det som väntar är ett derby på bortaplan mot Djurgården, en drabbning som alltid är lika med en fysisk och mental urladdning.

- Ett derby är ju lite extra, och man vet att det inte bara är kvalitet och talang som avgör utan det kan vara tillfälligheter och studsar som kan påverka. Och känslor, säger Nils-Eric Johansson.

Han hoppas att matchfixningspratet inte ska påverka laget där och då, även om det självklart haft en viss inverkan på förberedelserna.

- Vi står ju här och pratar om det så det påverkar till viss del, i alla fall livet runt omkring. Men någonstans är fotboll fotboll. Det är en härlig samlingspunkt som människor kan samlas runt. På träningar och matcher kan man leva sig bort, in i den världen, just där och då.