Alexander Isak har hunnit med en del under inledningen av sin fotbollskarriär. Arkivbild.
Alexander Isak har hunnit med en del under inledningen av sin fotbollskarriär. Arkivbild.

Isaks karriär – från genombrott till EM-kval

Alexander Isak började spela fotboll i AIK som sexåring. Tio år senare dundrade han in i folks medvetanden genom ett sensationellt första år i allsvenskan. Så här har den snabba karriären sett ut, från genombrottet till rekordövergången till Dortmund och nu platsen i EM-kvaltruppen.

ANNONS
|

31 oktober 2015

Örebro tar emot AIK i herrallsvenskans sista omgång. På AIK:s bänk sitter en nybliven 16-åring och hoppas på ett inhopp. Men han blir kvar på bänken.

- Det var en jättekul upplevelse och erfarenhet. Sedan vill man alltid spela, men det får jag hoppas att jag får göra nästa år. Jag får satsa på det, säger Alexander Isak till TV4:s Fotbollskanalen efteråt.

ANNONS

23 januari 2016

I AIK:s träningsmatch mot Vasalund byts Alexander Isak in i den 63:e minuten, och får spela sina första minuter i A-laget.

28 februari 2016

Isak ger en första glimt av vad som väntar. Han byts in i den 76:e minuten i cupmatchen mot Tenhults IF och tio minuter senare gör han mål. Med sina 16 år, fem månader och sju dagar är han AIK:s yngsta målskytt i en tävlingsmatch någonsin.

26 mars 2016

Gör mål på nytt när AIK vinner med 1–0 mot finländska Inter Åbo i genrepet inför den allsvenska premiären mot Gif Sundsvall.

- Han är högaktuell att starta i premiären, säger AIK:s tränare Andreas Alm till TV4:s Fotbollskanalen efter matchen.

7 april 2016

Alexander Isak får inte plats i premiärtruppen men startar nästa match, borta mot Östersund. I den 50:e minuten gör han sitt första allsvenska mål när han med en volley fastställer AIK:s segerresultat till 2–0.

21 september 2016

"Ja, må han leva, ja, må han leva!"

Alexander Isak fyller 17 år. Han firar genom att göra två mål när AIK vinner Stockholmsderbyt mot Djurgården med 3–0. Efteråt hyllar fansen honom med en födelsedagssång.

ANNONS

6 oktober 2016

Isak gör debut i U21-landslaget med ett kort inhopp i slutet av EM-kvalmatchen mot Estland. Tre dagar tidigare har A-landslagets förbundskapten Janne Andersson sagt att han redan har börjat överväga att ta ut Isak.

17 november 2016

Efter en spektakulär debutsäsong med tio allsvenska mål utses Isak till årets nykomling i allsvenskan.

7 december 2016

Tas för första gången ut i A-landslaget, till januariturnén i Abu Dhabi.

8 januari 2017

Blir den yngsta spelaren i herrlandslaget på 106 år när han byts in i landskampen mot Elfenbenskusten.

12 januari 2017

Mot Slovakien får Alexander Isak chansen från start. I den 19:e minuten gör han 1–0 och blir därmed, 17 år och 144 dagar gammal, det svenska herrlandslagets yngsta målskytt genom tiderna.

23 januari 2017

De internationella storklubbarna står på rad – Real Madrid sägs vara en av de hetaste spekulanterna – för att värva den svenska supertalangen. Till slut drar tyska Borussia Dortmund det längsta strået och betalar enligt uppgift runt 90 miljoner kronor – den dyraste svenska fotbollsexporten hittills – för 17-åringen.

"Det senaste året har varit obeskrivligt", kommenterar Alexander Isak till AIK:s hemsida.

14 mars 2017

Isaks debut i Dortmund, i cupmatchen mot Sportfreunde Lotte från den tyska tredjedivisionen. Han byts in i den 86:e minuten.

ANNONS

30 maj 2017

När Sveriges trupp till U21-EM presenteras finns inte Alexander Isak med.

- Den stora anledningen är hans enbart två matcher sedan han kom till Dortmund. Det är svårt att veta hans kapacitet och form, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

22 juli 2017

Får starta sin första match med Dortmund, i träningsmatchen mot Bochum. Svensken får 75 minuter på planen, men lämnar matchen mållös.

6 augusti 2017

När måltorkan äntligen tar slut gör den det ordentligt. Alexander Isak gör fyra mål i träningsmatchen mot Rot-Weiss Erfurt.

17 september 2017

Dortmund slår Köln med 5–0 och för första gången får Isak testa på hur det är att spela i Bundesliga. Isak ersätter storstjärnan Pierre-Emerick Aubameyang med fem minuter kvar av matchen.

17 oktober 2017

Champions League-debuten. Isak byts in i den 82:a minuten när Dortmund spelar 1–1 borta mot cypriotiska Apoel.

24 oktober 2017

Gör sin första tävlingsmatch från start i Dortmund, och slår till direkt. Den nyblivna 18-åringen gör ett mål och en assist när Magdeburg besegras med 5–0 i cupen.

ANNONS

15 januari 2018

Isak får för första gången chansen från start i Bundesliga. Han spelar 68 minuter i 0–0-matchen mot Wolfsburg.

25 januari 2019

Det går tungt i Dortmund för Isak och efter bara 116 minuters speltid den gångna säsongen kommer ett väntat besked: svensken lånas ut. Ny klubbadress blir nederländska Willem II.

9 mars 2019

Efter en knackig början, med två raka förluster i det nya laget, lossnar det för Alexander Isak. Han gör fem mål på fem matcher (fyra i ligan och ett i cupen) och tas av sajten Voetbal Primeur ut i veckans lag.

13 mars 2019

Alexander Isak tas ut i Janne Anderssons trupp till EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Norge.

TT

ANNONS