Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

IS HOT: Attackera olympierna med gift-drönare

Ytterligare 14 000 militärpoliser sätts in för att säkra OS. Efter att IS-anhängare gripits och kanaler lanserats på portugisiska där organisationen uppmanar till attacker under OS växer oron i Brasilien ytterligare. Brasilianarna GP har pratat med fruktar hur landets undermåliga sjukvård skulle hantera offer från en terrorattack.

Trots att Brasilien i viss mån förnekat att det finns en vidgad hotbild mot OS så kom under tisdagen beskedet att ytterligare 14 000 militärpoliser kommer delta i arbetet att säkra evenemanget. Totalt kommer säkerhetspersonalen uppgå till svindlande 100 000 personer.

– Efter den senaste tidens attacker i Paris, Orlando, Nice och Istanbul tvivlar jag på att brasilianska myndigheter är kapabla att stoppa ett attentat. Vi har heller ingen erfarenhet i närtid av krig eller utländska hot, resonerar den brasilianska journalisten Fabíola Ortiz.

Den 29 juni lanserade Islamiska staten, IS, en kanal på portugisiska där organisationen sprider sin propaganda. Den skapades alltså fem veckor innan OS 2016 inleds i Rio de Janeiro. En dryg månad senare gjorde den brasilianska säkerhetstjänsten tillsammans med FBI ett tillslag där 10 personer greps misstänkta för terrorbrott. Tillsammans ska de ha skapat ytterligare kanaler i sociala medier som de kallar det brasilianska kalifatet.

LÄS OCKSÅ: OS: Misstänkta IS-anhängare planerade attack

– IS i Brasilien är inte förvånande. De senaste månaderna har vi sett IS-propaganda spridas på portugisiska och skapandet av en kanal för IS-anhängare i Brasilien, skrev Rita Katz på Twitter. Hon driver organisationen Site, som övervakar extremism på nätet.

LÄS OCKSÅ: OS: Ytterligare en misstänkt IS-anhängare gripen

Det var alltså drygt två veckor sedan det stora tillslaget utfördes och sedan dess har ytterligare en person gripits. Det var så sent som i fredags som en brasiliansk man med rötter i Libanon greps, misstänkt för att ha kopplingar till terrororganisationen Hizbullah.

 

"Skaffa vapen eller orsaka trafikolyckor"

Den portugisiska propagandakanalen är den första i sitt slag med bas i Sydamerika. Där instruerar nu Islamiska staten sina anhängare hur man kan attackera de olympiska spelen i Rio de Janeiro.

– Där tipsar IS om att man kan använda drönare som utrustats med gift och vapen för att attackera såväl besökare som olympierna. Terrororganisationen uppmanar dessutom anhängare att utföra dåd på egen hand: "skaffa vapen eller orsaka trafikolyckor" skriver dem. De uppmanar dessutom till attacker på lokaltrafiken, att ta gisslan och knivattacker, skriver Rita Katz i sin blogg.

Islam är en minoritetsreligion i Brasilien men enligt den paraplyorganisation som finns för muslimer i landet (Federação das Associações Muçulmanas do Brasil - Fambras) har det skett en explosionsartad tillväxt av troende i landet. Enligt den brasilianska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån fanns det 2010 omkring 30 000 praktiserande muslimer i landet. Men enligt den brasilianska paraplyorganisationen fanns det hela 600 000 praktiserande muslimer i landet då. I fjol ska den siffran ha dubblerats till omkring 1,2 miljoner

Anledningen att den muslimska befolkningen vuxit så pass kraftigt tros vara den stora andelen flyktingar Brasilien tagit emot. Till exempel från Ghana, Nigeria, Tanzania, Bangladesh, Marocko och särskilt från det krigsdrabbade Syrien.


Brasilien mindre förberedda än Frankrike

Brasilien har gjort sitt bästa för att förbereda sig inför OS. Planen var att över 85 000 poliser och soldater kommer försöka skydda de tävlande och den halv miljon turister som förväntas från utlandet, mot eventuella terrorhot och brottslighet. Det var en dubbelt så stor styrka jämfört med OS i London 2012. Men nu har alltså ytterligare 14 000 kallats in.

Problemet är bara att i Brasilien är gemene man oftast mer rädd för polisen än för kriminella. Arbetet innebär låga löner och utbredd korruption. Militärtjänstgöring lockar oftast rekryter från de absolut fattigaste delarna av befolkningen eftersom man då får gratis utbildning, boende och en försvinnande liten lön. Faciliteterna och verktygen för bägge läger är föråldrade. 

– Om den franska polisen inte kunde stoppa attackerna i Frankrike attacker, vad kan man då rimligtvis förvänta sig av Brasiliens polis, ifrågasätter terrorexperten Rita Katz.

 

Succé trots dålig planering?

I Brasilien går åsikterna isär om hur pass allvarligt hotet från IS verkligen kan tänkas vara. Dessutom är många trötta på att det fokuserats så mycket på den politiska instabiliteten, ekonomin, Zikaepidemin och nu alltså terrorhot. Brasilien var trots allt fram tills ganska nyligen mest förknippat, förvisso på ett slentrianmässigt och schablonartat vis, med vackra stränder, kvinnor och fotboll. 

– Jag tror att det är låg sannolikhet att en terrorattack skulle riktas mot Brasilien. Brasilien må vara dåliga på att organisera sig inför ett mästerskap, som vi sett inför både VM och nu OS, men vi  har alltid haft fredliga evenemang. Trots att många tvivlar på hur det kommer gå i slutändan blir de alltid av och blir succé, menar brasilianskan Glauce Marangoni som jobbar inom turistsektorn i Rio.

Men om det trots allt skulle smälla, tror du att stadens infrastruktur skulle hålla?
– Om det värsta skulle inträffa hoppas jag att vi står rustade. Jag hoppas man förberett ett effektivt system för livräddning. Terrorhoten i världen är skrämmande idag. I slutändan är det bara att hoppas och tro på att Gud verkligen är brasilianare, säger Glauce på det där obotligt optimistiska sättet som bara brassar kan.

 

"Det vore en katastrof för vården"

Alla är förstås inte lika hoppfulla som Glauce. Andra menar att Brasilien slösat bort en chans att rusta landet för framtiden genom oansvariga investeringar.

– Jag skulle beskriva upptakten till vårt OS som en blandning av negativa faktorer. Vi får obefintliga infrastrukturella arv, negativ social inverkan eftersom tusentals fattiga vräkts från sina hem, dåligt utförda byggarbeten med orimligt höga kostnader, offentlig utbildning utan finansiering, och undermålig sjukvård som försvagats ytterligare i och med Zikaepidemin, menar journalisten Fabíola Ortiz.

Allra värst menar samtliga som GP pratat med är läget inom vården. Vilket skulle innebära en än större risk vid ett eventuellt terrordåd.

– Brasilien är inte ett land som är kapabelt att stoppa en terrorattack, om någon skulle vilja utföra en sådan. Om en sådan skulle inträffa skulle det innebära en katastrof för sjukvården. I dagsläget finns det inte tillräckligt med sjukhusbäddar, eller kompetens för den delen, för att ta hand om "vanliga" patienter. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle bli om en terrorattack inträffade, säger ingenjören Giba Santa Rosa som flyttat till USA på grund av det han anser är ett hopplöst läge i hemlandet.

 

"Armén är i minst dåligt skick"

På fredag ​​5 augusti invigs de Olympiska spelen i Rio de Janeiro. Egentligen menar Fabíola att det är ett moment 22 vad gäller vilken myndighet som är sämst rustad inför ett terrorhot.

– Armén kanske är i minst dåligt skick. Det enda polisen är någorlunda bra på är att skjuta ihjäl gängmedlemmar i slummen, i övrigt är det en helt tafatt myndighet. Polisen och bristen på fungerande sjukhus är i särklass de delar av samhället som är minst förberedda att hantera en attack, säger Fabíola Ortiz.

Det som talar för ett lyckat OS utan terrorattacker är förstås att Sydamerika inte har en historik av islamistisk terror, inte heller högerextremismen har något grepp att tala om. Men fram för allt så är det bara att se till den årliga karnevalen. Alla ligger konstant efter schemat och ingenting fungerar som det ska, men i slutändan levereras alltid en färgsprakande parad av brassar som dansar fram och sprider glädje. Det återstår bara att se om Gud verkligen är brasse.