Iransk VM-revansch efter galet slut

Iran tog revansch för 2–6-förnedringen mot England, och besegrade Wales med 2–0 i fotbolls-VM.
Men det blev ett drama. Båda Irans mål kom på tilläggstid sedan Wales målvakt Wayne Hennessey fått rött kort.

|

Både Iran och Wales behövde tre poäng för att få ett övertag i jakten på avancemang från VM:s grupp B.

Iran dominerade matchen. Men såg länge ut att bara få med sig 0–0 – då klev Rouzbeh Cheshmi fram. Inhopparen pangade in 1–0 i den åttonde tilläggsminuten. Ett par minuter senare punkterade ytterbacken Ramin Rezaeian matchen med sitt 2–0-mål.

Att Iran inte spräckte Wales nolla tidigare var smått osannolikt. Drygt fem minuter in i andra halvlek träffade anfallaren Sardar Azmoun stolpen, och i nästa anfallsvåg gjorde lagkamraten Ali Gholizadeh det samma. Då högg Azmoun på returen, men lyckades från nära håll skjuta rakt på Wales målvakt Wayne Hennessey.

Hennessey skulle sedan skriva VM-historia.

I den 86:e minuten blev målvakten nämligen den första spelaren i årets VM att bli utvisad. Detta efter att, vid ett friläge, sprungit och träffat i Irans Mehdi Taremi med ett knä i huvudet. Händelsen inträffade en bit utanför straffområdet.

Domaren Mario Escobar gav initialt ett gult kort, men ändrade sedan beslutet till rött kort efter en VAR-koll.

Iran utnyttjade det numerära överläget och avgjorde matchen med två mål på tilläggstid.