Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Irakiskt lag klart för Gothia cup

Ett irakiskt pojklag har fått visum och kommer att spela i Gothia cup nästa vecka.- Jag är överraskad och glad, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.
Efter en segdragen process har ett lag med 16-åriga pojkar från den irakiska huvudstaden Bagdad beviljats visum för den kommande veckans spel i Gothia cup. Efter påtryckningar från Iraks idrottsminister och landets fotbollsförbund blev det i går helt klart med alla papper.
- Det är jättesvårt att få visum om man kommer från Irak, säger Ivan Kato, som är Gothia cup-värd för det irakiska laget. De har försökt många gånger de senaste åren, men inte lyckats. De har bara fått nej. Nu fick de äntligen ett ja.

Kato, som själv är irakier och boende i Sverige, har haft en aktiv roll i att få laget till turneringen. Tillsammans med de irakiska myndigheterna övertygade han den svenska ambassaden i Jordanien (som är närmaste stället för utfärdande av svenska visum för irakier) om att det inte finns någon risk för avhopp.
- Irak är bara ett svart spöke för migrationsverket, normalt sett får man inga visum därifrån. Jag är överraskad och glad över att vi får det här laget till oss, säger Gothia cups generalsekreterare Dennis Andersson.
Precis som med alla andra utländska lag har Gothia cup-organisationen rapporterat om irakiernas vistelse till polisen, som i sin tur vidarebefordrar informationen till Säpo. Det irakiska laget blir det första från landet som deltar i turneringen sedan 1980.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.