Norge kan få en OS-plats i ishockey. Arkivbild.
Norge kan få en OS-plats i ishockey. Arkivbild. Bild: Sergei Grits AP/TT

IOK slår tillbaka – Kina petas inte i OS

Internationella ishockeyförbundet tror inte att Kina håller måttet i OS. Nu kan värdnationen petas – till förmån för Norge. Något som IOK-ledamoten Gunilla Lindberg slår tillbaka mot.

ANNONS

Norges herrlandslag förlorade den avgörande OS-kvalmatchen mot Danmark för en och en halv månad sedan – men nu kommer en ny chans.

Internationella ishockeyförbundet, (IIHF) och nye ordföranden Luc Tardif, menar att Kina inte är tillräckligt bra för att spela i OS och oroar sig över att sportens rykte ska försämras. Samtidigt befarar man att deltagandet kan utgöra en ökad skaderisk, både för värdlandets spelare och motståndarna.

Norge har därför fått besked om att göra sig redo att ta över Kinas plats i OS som inleds om knappt fyra månader och en lista på aktuella spelare har skickats in till IIHF.

ANNONS

"Politiskt beslut"

Men i Norge vågar man inte ropa hej riktigt än.

– Det här är verkligen ett politiskt beslut. Frågan är om man vill ignorera principen att värdlandet ska spela i OS, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Ottar Eide till norska VG.

– Om någon ska få det att hända så är det nya styrelsen (i IIHF). Det skulle inte gå med den gamla som hade nära band till Kina och Ryssland.

IIHF-ordföranden Luc Tardif har tidigare sagt att beslutet ska fattas i oktober, men i Norge tror man att det dröjer till november.

– De vet att det är brådskande. Vi är redo om vi får ja, säger Eide.

Klasskillnad inget skäl

Samtidigt hävdar Internationella olympiska kommitténs svenska medlem Gunilla Lindberg att Kinas plats i OS-ishockeyn står fast.

– Hemmanationen har alltid en plats i turneringen, säger hon till Radiosporten.

Att det väntas bli stor klasskillnad i turneringen är inte skäl nog, menar hon.

– Det är det som är charmen. Man satsar och man blir bättre till nästa gång, säger Lindberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS