Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IOK erkänner innebandyn fullt ut

Innebandyn kommer att få ett fullt erkännande av Internationella Olympiska Kommittén (IOK). Det beskedet fick internationella innebandyförbundet (IFF) på telefon från IOK under VM i Helsingfors.

– Det betyder att det inte längre finns några politiska hinder för innebandyn att vara med i multisportevenemang, säger Tomas Eriksson, som på fredagen omvaldes som president i IFF.

Steget till att komma med på det olympiska programmet är fortfarande långt.

– Det kan gå fortare än man tror. Sex månader före Berlinmurens fall var det heller ingen som anade vad som skulle hända. Till att börja med kan detta erkännande från IOK göra att innebandyn kan komma med i Universiaden 2015 och ungdoms-OS 2018 eller 2022, säger Tomas Eriksson.

Det sista hindret som IOK såg var, enligt Eriksson, att innebandyn har varit för koncentrerad till Europa.

– IOK ser jättepositivt på att det är länder från fyra världsdelar med i årets VM.

Men siffror som Sveriges seger med 39–1 över Australien har inneburit att VM:s nya spelform fått kritik.

– För IOK är enskilda stora siffror i den här turneringen inget problem, och det är heller inget problem för innebandyns utveckling i världen, säger Tomas Eriksson. Sedan har jag full respekt för att vissa spelare i Sverige, Finland och Schweiz inte tycker det är roligt att gruppspelet är en transportsträcka.

IFF kommer att göra en utvärdering efter detta VM och dam-VM i Schweiz om ett år.

– Vi ska väga in synpunkter från spelare, publik, medier och arrangörer. Ännu är spelformen för VM 2012 i Zürich inte spikad. Rent teoretiskt kan det bli förändringar redan till dess, säger IFF-presidenten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.