Intensiva dagar för PL-stjärnorna

2018 går oundvikligen mot sitt slut och i sedvanlig ordning fylls de intensiva dagarna kring jul och nyår med en herrans massa fotboll på de brittiska öarna. Ingen dag i den engelska fotbollskalendern är dock lika fullsmockad som annandagen, Boxing Day, när hela 18 av 20 Premier League-lag är igång och spelar. ”Vi spelar så att fansen kan njuta ännu mer av julen”, säger serieledande Liverpools Roberto Firmino.

ANNONS
|

Den klassiska annandagsbandyn och V75 på Solvalla i all ära, när det gäller idrottsliga mellandagsarrangemang ligger Sverige ändå i lä gentemot de brittiska öarna. När konkurrenterna i Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien åtminstone får åtnjuta något form av uppehåll eller några dagars ledighet trappar man i England upp takten ytterligare och spelar mer fotboll än någon annan gång under året när trupperna testas till bristningsgränsen, startelvorna roteras friskt och skador och trötta ben är lika frekvent förekommande som tränare som gnäller över hur omöjligt det intensiva schemat är att hantera.

Jag har ingenting emot det alls, eftersom vi spelar för fansen

– För mig är julen i England väldigt annorlunda, både på och utanför planen. Men jag har varit här sedan 2015 och vant mig. När jag spelade i Tyskland hade vi uppehåll, men här spelar vi så att fansen kan njuta ännu mer av julen. Jag har ingenting emot det alls, eftersom vi spelar för fansen, säger Liverpools brasseanfallare Roberto Firmino till The Daily Mirror.

ANNONS

Fyra matcher mellan 21 december och 3 januari

Samtliga klubbar i Premier League spelar fyra matcher mellan 21 december och 3 januari, men vissa klubbar har ett betydligt tuffare schema än andra. Titelkombattanterna Liverpool och Manchester City har kommit relativt lindrigt undan, där Liverpool får hela tio vilodagar och City får vila i nio dagar. Betydligt värre är det för Everton och Tottenham - som spenderade dagen före dopparedagen med att bjuda på en åttamålsthriller där Tottenham vann med 6-2 på Goodison Park – som bara får sammanlagt sex dagars vila mellan matcherna.

Intresset för annandagsfotbollen är förstås enormt i England och många utnyttjar den lediga dagen till att ta sig till den lokala arenan för att bevittna ligafotboll på plats. Sunderland, till vardags hemmavarande i tredjedivisionen League One, slog redan en vecka i förväg försäljningsrekord för en Boxing Day-match i Football League, där publiksiffrorna väntas överstiga 40 000 åskådare.

Jürgen Klopp och hans spelare kunde njuta lite extra av kalkon och julpudding när Liverpool fick fira jul som serieledare med hela fyra poängs marginal efter att Manchester City oväntat snubblat till hemma mot Roy Hodgsons Crystal Palace. Obesegrade Liverpool, som tar emot Newcastle i eftermiddag, har träffat formen perfekt till den mest matchintensiva perioden.

– 48 inspelade poäng före jul, det är ju helt galet. Men det finns andra lag som är med också. Vid slutet av säsongen kan det komma att krävas 105 poäng för att bli mästare. Så vi kan inte starta något party än, säger Klopp.

ANNONS

"Har det någonsin varit så tajt?"

Regerande mästarna City skuggas dessutom av Tottenham, som smyger med blott två poäng bakom. Det ser ut att bli en riktig titelstrid i Premier League den här säsongen, vilket Klopp välkomnar:

– Någon berättade att laget som låg först i tabellen vid jul har vunnit ligan de fyra senaste säsongerna. Men har det någonsin varit så tajt?

"Vi har ett par lag att jaga ikapp"

Något längre ner i tabellen har en glad norrman på kort tid återfört leendena till Manchester United, som vann övertygande med 5-1 borta mot Cardiff i Ole-Gunnar Solskjaers första match sedan han ersatte sparkade José Mourinho. Det var första gången sedan Sir Alex Fergusons sista match som United mäktade med att göra fem mål i en ligamatch. Ingenting blir dock historia kvickare än en fotbollsmatch, och i de hektiska dagarna kring jul och nyår kan det svänga rejält i Premier League-tabellen.

– Vi är åtta poäng bakom Champions League-platserna, men det har den här klubben tagit ikapp tidigare. Vi har ett par lag att jaga ikapp, men vårt jobb är bara att ta en match i taget, säger Solskjaer.

Boxing Day är en folkfest olik någon annan i engelsk fotboll. Det är bara att slå sig ner i tv-soffan, knäppa på någon av alla matcher och följa spektaklet.

ANNONS

Boxing Days hetaste:

Liverpool – Newcastle

Rafa Benitez återvänder till Anfield och ska försöka sätta käppar i hjulet för hans förra klubbs titelambitioner. Liverpool är alltjämt obesegrat i ligaspelet och har skaffat sig ett fyrapoängsavstånd ner till Manchester City. Defensiven med Alisson Becker och Virgil van Dijk imponerar stort och Mohamed Salah har hittat formen rejält.

Annandagen 16.00, Viasat Sport Premium

Inter – Napoli

Det är inte bara på de brittiska öarna det spelas annandagsfotboll. I Serie A bjuds det på ett toppmöte mellan trean Inter och tvåan Napoli. Inter har hela åtta poäng upp till Carlo Ancelottis Partenopei och behöver nog nå ett resultat här för att avståndet upp till andraplatsen inte ska växa sig allt för stort.

Annandagen 20.30, Strive

Watford – Chelsea

Watford vann det här mötet med hela 4-1 i fjol och Javi Gracias mannar, som parkerar på en sjundeplats i tabellen, kliver in i matchen med gott självförtroende efter två fina segrar. Chelsea har det lite tyngre och förlorade för tredje gången på sex matcher när man föll hemma mot Leicester. Kan Maurizio Sarri hitta tillbaka till segerspåret här?

Annandagen 20.30, Viasat Sport Premium

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS