Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Charlotte Kalla är en av medaljhoppen inför OS.

Inte realistiskt att upprepa Sotji-OS

I Sotji tog Sverige 15 OS-medaljer. Att nå samma resultat i Pyeongchang nästa år är i nuläget inte realistiskt, säger SOK-chefen Peter Reinebo.

När Sveriges olympiska kommitté (SOK) sätter up mål inför olympiska spel utgår man ifrån så kallade "topp-positioner" – det vill säga potentiella pallplatser.

Under vinter-OS i Sotji 2014 såg SOK 29 topp-positioner inför spelen, och det landade till slut i 15 medaljer.

- Då var det 50 procent av dem som tog medalj. Men man brukar kalkylera med att en tredjedel av topp-positionerna ger medalj, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Inför Pyeongchang-OS nästa år är antalet topp-positioner i nuläget 19 till antalet, en siffra som man hoppas ska bli något högre innan OS inleds i februari 2018. Men att matcha resultatet från Sotji är ändå för mycket att be om.

- Om vi har kanske 23–24 topp-positioner till slut, då är det inte realistiskt att Pyeongchang blir bättre än Sotji. Men samma nivå som Vancouver 2010, alltså elva medaljer, det håller i alla fall på pappret, säger Peter Reinebo.

Potentiella OS-medaljörer är enligt SOK bland annat individuella idrottare som Charlotte Kalla (längdskidor), Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg (båda skicross) och Frida Hansdotter (alpint) liksom lag som parallelslalomlaget, ishockeyherrarna och båda curlinglagen.